Tabu
LIFESTYLESlider

Trei recomandări TV pentru premierul gafelor – Viorica Dăncilă

Premierul nostru, doamna Viorica Dăncilă a reușit din nou să calce pe lângă protocol și să mai adauge o gafă la șiragul din ce în ce mai mare. Astfel, la inaugurarea primului zbor dintre Tallinn şi Constanta, la care au participat premierul Viorica Dăncilă şi premierul Estoniei, Juri Ratas, doamna Dăncilă a uitat și care sunt pașii pe care trebuie să îi facă atunci când omologul său coboară din avion cât și numele de familie al acestuia.


Prima gafă explozivă a doamnei premier a avut loc încă pe vremea când era un simplu parlamentar european. Simplu, se înțelege, este doar o glumă căci un parlamentar european este orice altceva decât un om simplu și își reprezintă statul și cetățenii pentru suma de 6.515 euro lunar, 78.174 euro pe an. Viorica Dăncilă a spus, extrem de sigură pe ea, anul trecut, că Iranul și Pakistanul sunt membre UE.


Cu ocazia vizitei lui Andrej Plenkovic la București (mai 2018), premierul Viorica Dăncilă a încercat să sară de două ori protocolul, intonarea imnurilor celor două state și salutul acordat gărzii de onoare. A încheiat întâlnirea apoteotic cerându-i lui Plenkovic să “make a photo”.

Tot în luna mai, când a fost în vizită oficială la Palatul Apostolic de la Vatican, Viorica Dăncilă i s-a adresat Papei Franscisc, spunându-i Suveranului Pontif: “Sfinţia Voastră, I am very glad for this opportunity” într-o rom-engleză aproximativă și apoi a continuat în limba română să-și prezinte cadourile: “Sămânţe de mărar, iar aici să vă bucuraţi de roadele acestui pom mulţi ani de acum încolo.”


În aprilie, la întâlnirea cu omologul său israelian, Benjamin Netanyahu care i-a spus “Pleasure to see you” (“Îmi pare bine să vă văd”, trad. – n.red.) doamna noastră premier i-a răspuns: “He, he”.

Nu mai vorbesc despre gafele pe care le face aproape de fiecare dată când prin împrejurări nefericite, atât pentru dânsa cât și pentru restul lumii, este nevoită să ia cuvântul. Datorită ei, umorul românesc s-a îmbogățit cu expresii noi. De greșit, greșesc toți oamenii politici de la noi sau de aiurea, nu e Viorica Dăncilă singura, asta e clar. Însă la ea ritmul rapid cu care reușește să se impună pe un fel de podium al celor mai mari greșeli gramaticale și de protocol este alert, practic nu refuză nicio șansă în care ar putea să mai facă o gafă. Mai trist este că doamna premier are deja o vechime de șase luni (nu râdeți că pentru România este mult). În cele șase luni de zile de când este premier putea să absolve două cursuri de exprimare și să memoreze toți pașii de protocol care se impun în anumite situații. În realitate însă, tot ce face este să ne reprezinte ca premier și femeie cu îndârjirea omului ajuns la putere conjunctural dar hotărât să-și mențină funcția în continuare prin relații, nu învățând ceva din asta.

Și cel mai dureros este că, cel mai dezamăgitor experiment din ultimii ani, primul premier femeie din România, reprezintă un eșec total atât în reprezentarea femeilor din țară cât și a femeilor în general.

Pentru a ne recâștiga câte ceva din demnitate vă propun să urmăriți trei seriale cu și despre femei în politică, poate cine știe, doamna premier ni se alătură și ea și mai învață câte ceva. Să ne prefacem cel puțin azi, că mai credem în scurtături și că dacă premierul nostru nu are timp să citească, poate are timp să se uite la seriale și să mai fure de acolo câte ceva.

1. Borgen – un serial dramă danez, despre femei și politică, despre femei care fac politică cu Sidse Babett Knudsen în rolul premierului – Birgitte Nyborg. După câteva luni de la premiera serialului lui Adam Price în Danemarca (2010) a fost votat și primul premier danez femeie.

2. House of cards al lui Beau Willimon, cu Robin Wright în rolul lui Claire Undrewood, soția congresmanului ambițios Francis Underwood pe care cu toată ferocitatea lui nu doar că-l domină dar la un moment dat îl și întrece în popularitate politică.


3. Veep al lui Armando Iannucci, o satiră politică cu Julia Louis Dreyfus în rolul Selinei Mayer, un vicepreședinte posibil al SUA. Deși serialul este o comedie, cel puțin replicile sunt deștepte.

ARTICOLE SIMILARE

Alina Ceușan a născut după multe ore de travaliu

Tabu Tabu

Fotografie Cristiana Apostol – Cei doi lupi

realitatea

Ce i-a spus Romaniţa Iovan lui Albert despre MOARTEA tatălui său, Adrian Iovan

Detaliul surprinzător pe care Ed Sheeran l-a ascuns până acum

Andreea Damian

Olga Tokarczuk și Peter Handke au câștigat premiul Nobel pentru literatură pentru 2018 și 2019

realitatea

Zoe Kravitz a pozat nud pentru Rolling Stone la fel ca mama sa, Lisa Bonet

Andreea Damian

Scrie un comentariu