Tabu
lifestyle

Herta Muller

Scriitoarea germană de origine română Herta Müller a fost marea supriză a Nobelului: a câștigat premiul pentru literatură dintr-o listă pe care se aflau nume grele ca Philip Roth sau Amos Oz. A spart tiparele: o bănățeancă „dificilă“, tradusă puțin și care scrie despre România comunistă numai în limba germană nu poate lua Nobelul – era opinia majorității.

Herta Müller a plecat din România în 1987, însă nu s-a putut dezice niciodată de trecut. Cărțile ei vorbesc tăios, cu o onestitate dureroasă despre Securitate, despre nedreptățile traiului sub comunism și despre presiunea unei desprinderi conștiente de țară – emigrarea forțată în Germania.

La opiniile criticilor care spuneau că ar fi cazul să scrie și despre realitățile din Germania, Herta Müller a explicat că nu-și alege ea subiectul, ci subiectul o alege pe ea și n-a lăsat loc de replică: „Cât timp voi fi influențată de cele ce s-au întâmplat în România, voi scrie despre asta mereu“.
Pentru curajul unei vieți, dar și a unui talent de care nu s-a dezis nicio clipă, o declarăm pe Herta Müller, cu mândrie, femeia Tabu a lunii noiembrie.

ARTICOLE SIMILARE

Paris Hilton se lansează în moda pentru copii

realitatea

Victoria’s Secret o COMITE din nou: GAFĂ în Photoshop!

Modul in care ne raportam la finante este complicat

realitatea

GHICI cine vine la nunta? Se impaca BASESCU si PSD? Ponta va fura mireasa la nunta EBA!

Peca Ştefan, la New York Fringe Festival

realitatea

Lindsay Lohan este oficial îndrăgostită

realitatea

Scrie un comentariu