Tabu
CULTURESlider

Fratele Qandeel Baloch închisoare pe viață pentru „uciderea de onoare” a vedetei din Pakistan

Baloch, a cărei unică vină au fost selfie-urile sale considerate provocatoare în Pakistan dar perfect firești după standardele occidentale a fost ucisă în iulie 2016.

Fratele vedetei rețelelor sociale pakistaneze, Qandeel Baloch, a fost azi găsit vinovat pentru uciderea surorii sale și condamnat la închisoare pe viață.

În 2016, după crimă, Muhammad Waseem, a fost arestat. Câteva zile mai târziu, el a spus într-o conferință de presă că nu are nicio remușcare față de ceea ce a făcut, spunând că „desigur” că și-a ucis sora deoarece comportamentul ei era „intolerabil”. Anterior, mama lui Baloch, Anwar Mai, a declarat pentru AFP că speră ca fiul ei să fie achitat.

Omorul lui Baloch a fost șocant pentru o lume întreagă și s-au solicitat din nou acțiuni împotriva unei epidemii a așa-numitelor „ucideri de onoare”, în care o victimă – de obicei femeie – este ucisă pentru că a încălcat codurile sociale patriarhale stupide. Multe femei au fost arse, împușcate, înjunghiate și sugrumate pentru infracțiuni precum alegerea propriului soț sau – în cazul lui Baloch – aducând „rușine” familiei lor prin faptul că posta pe rețelele sociale poze sexy cu ea. Omorurile de acest gen sunt de obicei efectuate de o rudă apropiată. În conformitate cu legea Qisas din Pakistan și Diyat, aceștia pot solicita iertare din partea rudelor unei victime.

Qandeel Baloch, al cărei nume era Fauzia Azeem, era supranumită “Kim Kardashian de Pakistan”.

În urma presiunilor internaționale, la trei luni după uciderea lui Baloch, parlamentul a adoptat o nouă legislație care impune închisoare pe viață pentru uciderile de onoare. Cu toate acestea, dacă o crimă este definită drept infracțiune de onoare este lăsată la latitudinea judecătorului, ceea ce înseamnă că ucigașii pot pretinde să fie grațiați. În cazul lui Baloch, părinții ei au insistat inițial ca fiului lor să nu i se acorde nicio formă de clemență, apoi însă ei s-au răzgândit și au spus că vor să fie iertat.

Rădăcinile crimelor „de onoare” se găsesc în normele sociale tribale, care rămân predominante în Asia de Sud și dictează în special comportamentul femeilor, deși uneori chiar și bărbații pot fi victime.

ARTICOLE SIMILARE

MIRCEA RADU e tatic! Afla ce nume i-a pus copilului!

Artistul care și-a vândut colecția de chitare pentru o sumă record și a donat banii unui ONG de mediu

Andreea Damian

Celine Dion, despre impactul tehnologiei asupra vieților noastre: „Poate duce la agresiune”

Andreea Damian

Ce trebuie să știți despre sistemul limfatic – noua tendință în materie de wellness

Andreea Damian

Ce mai face și cum arată acum Nico, fosta solistă a trupei HI-Q

Andreea Damian

DRAMATIC! Blestemul accidentului din Apuseni loveste din nou!

Scrie un comentariu