Tabu
CULTURE Slider

Fratele Qandeel Baloch închisoare pe viață pentru „uciderea de onoare” a vedetei din Pakistan

Baloch, a cărei unică vină au fost selfie-urile sale considerate provocatoare în Pakistan dar perfect firești după standardele occidentale a fost ucisă în iulie 2016.

Fratele vedetei rețelelor sociale pakistaneze, Qandeel Baloch, a fost azi găsit vinovat pentru uciderea surorii sale și condamnat la închisoare pe viață.

În 2016, după crimă, Muhammad Waseem, a fost arestat. Câteva zile mai târziu, el a spus într-o conferință de presă că nu are nicio remușcare față de ceea ce a făcut, spunând că „desigur” că și-a ucis sora deoarece comportamentul ei era „intolerabil”. Anterior, mama lui Baloch, Anwar Mai, a declarat pentru AFP că speră ca fiul ei să fie achitat.

Omorul lui Baloch a fost șocant pentru o lume întreagă și s-au solicitat din nou acțiuni împotriva unei epidemii a așa-numitelor „ucideri de onoare”, în care o victimă – de obicei femeie – este ucisă pentru că a încălcat codurile sociale patriarhale stupide. Multe femei au fost arse, împușcate, înjunghiate și sugrumate pentru infracțiuni precum alegerea propriului soț sau – în cazul lui Baloch – aducând „rușine” familiei lor prin faptul că posta pe rețelele sociale poze sexy cu ea. Omorurile de acest gen sunt de obicei efectuate de o rudă apropiată. În conformitate cu legea Qisas din Pakistan și Diyat, aceștia pot solicita iertare din partea rudelor unei victime.

Qandeel Baloch, al cărei nume era Fauzia Azeem, era supranumită “Kim Kardashian de Pakistan”.

În urma presiunilor internaționale, la trei luni după uciderea lui Baloch, parlamentul a adoptat o nouă legislație care impune închisoare pe viață pentru uciderile de onoare. Cu toate acestea, dacă o crimă este definită drept infracțiune de onoare este lăsată la latitudinea judecătorului, ceea ce înseamnă că ucigașii pot pretinde să fie grațiați. În cazul lui Baloch, părinții ei au insistat inițial ca fiului lor să nu i se acorde nicio formă de clemență, apoi însă ei s-au răzgândit și au spus că vor să fie iertat.

Rădăcinile crimelor „de onoare” se găsesc în normele sociale tribale, care rămân predominante în Asia de Sud și dictează în special comportamentul femeilor, deși uneori chiar și bărbații pot fi victime.

ARTICOLE SIMILARE

Fotografie – Sufletul satului romanesc: Transilvania

realitatea

Reese Witherspoon spune că simte că și-a câștigat fiecare fir de păr alb și toate ridurile

realitatea

Bono se teme că lupta împotriva SIDA este pierdută

Andreea Damian

Un fotograf a surprins o pasăre când își hrănea puiul cu un chiștoc de țigară

Andreea Damian

Tendinte in materie de incaltaminte toamna 2016

realitatea

Cum să crești o mulțime de plante de interior și cu ce te ajută ele

realitatea

Scrie un comentariu