Tabu
LIFESTYLE

Românii, filaţi de Poliţie şi Jandarmierie în spaţiul public, fără acordul lor

Românii riscă să fie filmați în spaţiul public, fără acordul lor, de jandarmi și polițiști chiar la solicitarea Ministerului de Interne. 

Deşi nu a avut loc o dezbatere în Camera Deputaților acest proiect de lege a primit raport favorabil în comisii, însă va merge la Senat, acolo unde va fi dezbătut. Dacă primește undă verde, Ministerul Afacerilor Interne va decide care cetățean român trebuie să fie urmărit pe domeniul public, ba chiar filmat și înregistrat fără acordul său. 

Mai exact, potrivit proiectului Poliţia de Frontieră este autorizată să fixeze ocazional, cu mijloace foto, audio-video sau prin alte mijloace tehnice din dotare, momente operative cu privire ale activității desfășurate în locuri publice din zona de competență, fără consimțământul persoanelor vizate, în cazul în care există motive verosimile. De asemenea, este introdusă aici și Jandarmeria. Baza de date conține următoarele evidențe informatizate, care cuprind imaginea, vocea, ocupația, profesia, locul de muncă, de asemenea, calitatea de suporter al unui club sportiv. Toate aceste lucruri se fac prin tot felul de colaborări între Inspectoratul General de Poliție, cu celelalte inspectorate și lucrurile se stabilesc prin ordin al ministrului de Interne.

Într-o reacție mai mulți parlamentari ai Partidului Național Liberal, printre care și unul dintre inițiatorii acestui proiect, Gabriel Andronache, liderul de grup al PNL din Camera Deputaților, spunea faptul că este un proiect bun, un proiect care vine să completeze legislația actuală.

Reacția Ministerului Afacerilor Interne

„Având în vedere informațiile apărute în spațiul public privind așa-zisa “înființare a unor unități de filaj la Ministerul Afacerilor Interne”, Direcția Informare și Relații Publice este abilitată, pentru corecta informare a publicului, să transmită următoarele date:

Ministerul Afacerilor Interne a fost consultat în referire la propunerea legislativă înregistrată cu numărul PLX 776/2023, formulând punct de vedere favorabil, care a fost transmis Departamentului pentru Relația cu Parlamentul din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, conform procedurilor legale.

Este în totalitate falsă informația potrivit căreia vor fi înființate unități care vor avea ca obiectiv „filarea” cetățenilor.

Prin proiectul de lege invocat se propune extinderea prevederilor și garanțiilor legale ce sunt în vigoare la nivelul Poliției Române, cu privire la utilizarea imaginilor în scopul asigurării ordinii publice și sancționării și prevenirii faptelor ilegale, prevederi care ar urma să fie aplicabile personalului Jandarmeriei Române, Poliției de Frontieră și Inspectoratului General pentru Imigrări.

În concret, este vorba despre aplicarea modalităților de lucru existente la nivelul Poliției Române, respectiv utilizarea imaginilor surprinse pe aparatele tip BodyCam și de polițiștii de frontieră, angajații Inspectoratului General pentru Imigrări și jandarmii, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în zone publice.

În același timp, pot fi înregistrate, doar din spațiul public, nu și din cel privat, ocazional și nu cu caracter sistematic și continuu, imagini din timpul acțiunilor derulate de structurile MAI, în contextul existenței informațiilor cu privire la fapte penale produse în zona de intervenție.

Acest instrument este utilizat și de autoritățile de aplicare a legii din alte state, fiind o garanție a legalității acțiunilor și un instrument de conservare a mijloacelor de probă în scopul aflării adevărului și protejării drepturilor și libertăților cetățenești.

Totodată, este în totalitate falsă informația potrivit căreia ministrul Afacerilor Interne sau alte persoane din conducerea ministerului vor avea atribuții în a stabili ce persoane să fie înregistrate.

Ordinul de ministru la care se face referire în proiectul de lege urmează să stabilească doar regulile tehnice și organizatorice privind păstrarea, actualizarea și utilizarea bazelor de date. Acest act normativ va parcurge procedura de consultare publică, dezbatere și publicare în Monitorul Oficial.

Menționăm că prin acest proiect de lege sunt introduse garanții că imaginile surprinse pe dispozitivele anterior menționate nu vor fi folosite în alte scopuri decât cele stabilite prin lege, respectiv pentru apărarea ordinii și liniștii publice, drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor și prevenirea și descoperirea infracțiunilor”, a transmis Direcția Informare și Relații Publice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. 

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Incredibil! BIANCA se marita cu MARIUS MOGA!

Papagalii dependenți de opiu distrug fermele de maci din India

Andreea Damian

Mihaela Radulescu se lauda cu un stil de viata sanatos, dar uite ce face

3 pași simpli pe care trebuie să îi urmezi pentru a vinde cărți din confortul casei

Andreea Damian

Motivul pentru care a mers în instanță ca să i se reducă cu 20 de ani vârsta din buletin

Andreea Damian

Waboba – mingea care face sărituri pe apă

realitatea

Scrie un comentariu