Tabu
FASHIONSlider

De ce rochia de mireasă a lui Grace Kelly încă inspiră viitoarele mirese și după 64 de ani

Povestea actriței de la Hollywood, Grace Kelly, căsătorindu-se cu un prinț adevărat, Prințul Rainier din Monaco, pe 19 aprilie 1956, reprezintă un moment definitoriu în moda regală. După mai bine de șase decenii, rochia ei de mireasă arată la fel de modernă ca în ziua în care a fost purtată, continuând să inspire mii de viitoare mirese.

Grace Kelly a avut două ținute de nuntă, una pentru ceremonia civilă și cealaltă pentru cununia religioasă. Ambele ținute au fost oferite cadou din partea studiourilor de film MGM. Ținutele au fost create de un designer de Oscar, Helen Rose, care lucrase deja la multe costume pentru Kelly din filme celebre, precum: High Society și The Swan. La cununia civilă privată, din 18 aprilie 1956, actrița a purtat o rochie de tafta roz pal, acoperită cu dantelă crem de Alencon. Iar la ceremonia cununiei religioase de a doua zi, Grace Kelly și-a făcut apariția într-o rochie de vis, la care au lucrat 30 de croitorese, timp de șase săptămâni.

Rochia cu guler înalt, cu mâneci lungi din dantelă și fusta cloșată, purată de Grace Kelly în ziua cununiei religioase, a fost croită din dantelă  belgiană veche de 125 de ani, din mătase, tafta şi tul. A fost cea mai scumpă rochie pe care Rose a creat-o vreodată. Rochia a avut 800.000 paiete şi 1.500 de perle şi cristale. În loc de diademă, Grace Kelly a purtat pe cap o tocă Juliet. Mireasa ținea în mână un buchet de lăcrămioare și o carte de rugăciuni decorată cu perle. Voalul, realizat din 82 de metri de tul, a fost croit în așa fel încât cei 600 de invitați prezenți la evenimet, precum și cei 30 de milioane de telespectatori, să-i poată vedea chipul cât mai clar.

La nunta sa, Grace Kelly a purtat pantofi cu tocul de 6 cm, creați de designerul David Evins. Acesta a ascuns un bănuț de cupru în pantoful ei drept, pentru noroc. Rochia purtată de Grace Kelly în ziua cununiei religioase este una dintre cele mai influente rochii de mireasă ale tuturor timpurilor, reprezentând un punct de reper pentru numeroase alte modele.

Când Kate Middleton, ea însăși una dintre cele mai elegante mirese ale secolului trecut, s-a căsătorit cu prințul William în 2011, a ales să poarte o rochie cu talia bine subliniată şi mâneci din dantelă, în stilul celei purtate de Grace Kelly.

La fel și Charlotte Casiraghi, nepoata lui Kelly, a făcut referire la rochia de mireasă a bunicii sale alegând pentru propria nuntă din anul 2019 o spectaculoasă rochie Chanel din satin. Pentru a se asigura că mesajul este bine transmis, Charlotte și-a completat ținuta cu un colier Cartier, moștenire de la bunica ei.

Rochia lui Kelly s-a bucurat de o atenție sporită din partea mass-media la acea vreme, dar ceea ce a contribuit, poate, la succesul său de durată este lauda continuă pe care o primește de atâtea decenii încoace. Designerii și criticii de modă de astăzi venerează cu aceeași intensitate frumusețea și complexitatea rochiei. Designerul Oscar de la Renta a spus cândva despre însemnătatea acestei rochii: „În ziua nunții sale, Grace Kelly a oferit un sens nou cuvântului ”iconic”. Întreaga sa ținută, de la voalul regal până la detaliile feminine din dantelă și rochia conservatoare, a transformat-o într-o mireasă fără vârstă.“

Muzeul de Artă din Philadelphia (care deține acum rochia lui Kelly) a expus-o în 2006 pentru a marca 50 de ani de la nunta lui Grace Kelly și a Prințului Rainier din Monaco, raportând că aceasta a fost cea mai populară expoziție de până atunci.

Pentru următoarea generație, social media este, probabil, primul loc în care se caută inspirație pentru ținuta de nuntă. Rochia lui Kelly, din fericire, este și acolo. Atât pe Pinterest, cât și pe Instagram, găsești mii de imagini cu Kelly în rochia ei de mireasă, postate de fanii moderni care apreciază frumusețea și precizia modelului.

ARTICOLE SIMILARE

Cum alegem imbracamintea care ne avantajeaza?

realitatea

Dior a creat o grădină, dar promite să planteze cei 164 de copaci folosiți în prezentarea de la Paris

Andreea Damian

Margaret Atwood le spune fanilor serialului The Handmaid’s Tale să se relaxeze puțin

Dora Constantinovici

Adda, mărturisiri cutremurătoare: „Nu mai eram acum aici”. Ce a salvat-o pe vedetă

Andreea Damian

Irina Shayk pozează goală pentru Marc Jacobs

realitatea

Brandul exclusivist de ochelari, Prabal Gurung, preferat de celebrități

2 comentarii

Scrie un comentariu