Tabu
HEALTH

Cum te ferești de căpușe când ieși la iarbă verde și ce faci când ești mușcat

A început sezonul căpușelor! Câteva trucuri eficiente ne-ar putea ajuta să evităm mușcătura acestora.

Evitarea locurilor nu reprezintă o soluție. Ceea ce contează, în primul rând, este cum ne echipăm. Se recomandată purtarea de haine și încălțăminte de culori deschise și care să acopere brațele și picioarele. De asemenea, printre măsurile de prevenire a expunerii la căpușă se numără folosirea substanțelor repelente, cum ar fi spray-uri speciale, împotriva căpușelor. Acestea sunt însă contraindicate femeilor însărcinate și copiilor.

Păturile de picnic este bine să fie și ele deschise la culoare, astfel încât căpușele să poată fi ușor de observat. Odată sosiți acasă, specialiștii ne îndeamnă să ne verificăm bagajele și să fim cu atât mai atenți, în cazul în care avem animale de companie. Hainele cu care am mers în zone în care ar putea exista căpușe ar trebui bine spălate și uscate, cel puțin o oră, cu aer cald.

Înţepătura (sau muşcătura) de căpuşe poate transmite boli deosebit de grave la om, precum babesioza, boala Lyme şi encefalita de căpuşă. C

„Dacă nu sunt depistate, pot să reziste până la câteva zile pe corpul gazdă. Ajunse pe corpul gazdă, căpuşele preferă să migreze spre zona axilară, inghinală sau la nivelul scalpului. Prin muşcătură, acestea îşi introduc capul sub piele şi încep să se hrănească. Mărimea lor creşte pe măsură ce se hrănesc cu mai mult sânge. Căpuşele nu zboară şi nu sar”, explică medicul Cristina Cornoiu, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

Odată depistată, căpușa trebuie scoasă cât mai repede. Este recomandat ca această procedură să fie făcută într-un cabinet medical, pentru a fi siguri că insecta a fost extrasă în întregime și în condiții de siguranță. Cu atât mai mult când este vorba de copii.

„Nu se întoarce şi nu se roteşte căpuşa într-o parte sau alta. Pensa se va aplica cât mai aproape de piele pentru a nu lăsa bucăţi din gura căpuşei în piele. Nu se va zdrobi corpul căpuşei. Mâinile se protejează cu mănuşi sau tifon. După scoaterea căpuşei, zona se spală cu apă şi săpun şi se dezinfectează cu un dezinfectant incolor. Zona va fi observată 30-40 zile, iar daca apare o pustulă sau alt semn la locul muşcăturii se va consulta imediat medicul infecţionist“, a mai spus medicul Cristina Cornoiu.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Ce îți spune tipul tău de grăsime corporală despre sănătatea ta

Andreea Damian

Șocul anafilactic | Care sunt primele simptome și cum să reacționăm

Andreea Damian

De ce ar trebui să bem lapte înainte de a merge la culcare

Andreea Damian

Avertizare de „supradoză cu zahăr” în sezonul băuturilor calde festive

realitatea

Perioada concediilor medicale, recunoscută ca vechime în muncă 

Andreea Damian

Nu mai arunca aceste resturi de pe banană! Ascund o mulțime de beneficii

Andreea Damian

Scrie un comentariu