Tabu
LIFESTYLE

7 secrete ale pielii bronzate

1. Cum arde soarele pielea?

În timp ce te „coci” pe șezlong, razele ultraviolete pătrund în piele și omoară celulele care în mod normal ajută la refacerea pielii. Spectrul UV al luminii solare cuprinde: UVC (190–290nm), UVB (290–320nm) și UVA (320–380nm). Stratul de ozon al stratosferei reține în totalitate radiațiile UVC și parțial radiațiile UVB, prin urmare, la suprafața Pământului ajung numai radiații UVA, 99%, și în mică măsură radiații UVB, 1%. Radiațiile UVB au o energie mai mare comparativ cu radiațiile UVA și sunt absorbite direct de o serie de constituenți celulari. Ambele tipuri de radiații UVA și UVB ard pielea.

2. De la ce vârstă pot fi expuși la soare copiii?

Medicii recomandă ca bebelușii și copiii sub 3 ani să nu fie expuși la soare pentru că sistemul lor de protecție a pielii nu este perfect dezvoltat, iar asta îi face foarte sensibili.

3. De ce se bronzează pielea?

Ca răspuns la agresiunea radiațiilor UV asupra stratului profund al pielii, corpul produce mai multă melanină, pigmentul care înnegrește pielea. Acesta absoarbe radiațiile și protejează celulele. Majoritatea persoanelor nu se bronzează doar după o zi de plajă sau solar pentru că este nevoie de timp pentru a se produce melanina.

4. Factorul de protecție 30 este de 2 ori mai bun ca FPS 15?

Nu chiar. FPS spune cât timp ai până când te arzi. FPS 2 îți permite să stai la soare de 2 ori mai mult decât fără factor de protecție. FPS 30 conferă de 30 de ori protecția naturală a pielii și respinge 97% din radiațiile UVA/UVB, în timp ce FPS 15 respinge 93%.

5. De ce te arzi mai tare pe plajă?

În primul rând, nisipul reflectă 15% din razele solare, iar apa 5%. Apoi mai sunt și alți factori, radiațiile UV sunt mai puternice vara, la prânz, la altitudine mare și mai aproape de Ecuator. Chiar și în zilele înnorate, 80% din razele solare pot trece de nori și ceață.

6. Un pic de roșeață nu a rănit pe nimeni, nu-i așa?

Greșit. Expunerea la radiațiile UV poate cauza mutații la nivel celular și cancer cutanat. Arsurile din copilărie și adolescență cresc riscul de cancer de piele la vârsta adultă. Majoritatea timpului de expunere 80% este până la vârsta de 20 de ani, iar peste 5 episoade severe de arsuri solare până la această vârstă dublează riscul apariției de cancer de piele.

7. Ce înseamnă fototipul?

Înseamnă abilitatea pielii de a se bronza sau tendința de a se arde. Fototipul I – piele albă, păr roșcat sau blond foarte deschis; se arde ușor, nu se bronzează niciodată. Fototipul II – păr blond, ochi albaștri, piele albă. Pielea începe prin a se arde, apoi se bronzează cu dificultate. Fototipul III – păr blond închis sau șaten, bronzarea este medie, iar arsurile solare frecvente. Fototipul IV – păr șaten, ochi închiși la culoare, ten măsliniu, pericolul de arsuri este minim, iar bronzarea puternică. Fototipul V – păr negru, piele măslinie, asiatică, mediteraneeană sau mix între ele, se bronzează rapid. Fototipul VI – păr și piele neagră; pielea nu se arde niciodată.

ARTICOLE SIMILARE

Uite cine a fost iubitul Alinei Eremia!

Prinţul William suferă de o boală mortală?

HOTII au intrat noaptea peste familia lui BOBONETE din “Las Fierbinti”

Cercetătorii “au tradus” discuțiile dintre lilieci. Sunt certăreți și se contrazic mult

realitatea

Soluția 100% naturală care te scapă de mucegaiul din locuință pentru totdeauna

Andreea Damian

Bogații bolnavi de cancer au șanse mai mari de supraviețuire decât cei săraci

realitatea

Scrie un comentariu