Tabu
Image default
CULTURESlider

Corespondența dintre Simone de Beauvoir și Violette Leduc a fost scoasă la licitație

Faimoasa casă Sotheby’s a anunțat că va scoate la licitație, până pe 15 decembrie, aproximativ trei sute de scrisori din perioada 1945 — 1972, un schimb epistolar impresionant dintre scriitoarele feministe Simone de Beauvoir și Violette Leduc. 

Violette de Martin Provost cu Emmanuelle Devos (în rolul lui Violette Leduc) și Sandrine Kiberlain (în rolul lui Simone deBeauvoir), 2013

Violette este filmul apărut pe marile ecrane în 2013 cu care regizorul Martin Provost și-a propus să exploreze, printre altele, și relația de prietenie dintre romanciera Violette Leduc și scriitoarea Simone de Beauvoir. 

Odată ce editura franceză independentă L’Herne a scos o nouă ediție a romanului  Les Inséparables, iar Flammarion a publicat Devenir Beauvoir, la force de la volonté de Kate Kirkpatrick, casa de licitații Sotheby’s a luat inițiativa de a scoate la vânzare corespondența dintre cele două scriitoare pe care acestea au întreținut-o în perioada 1945 — 1972, până în anul dispariției lui Violette Leduc. O licitație cu ușile închise din cauza carantinei impusă în Franța a început luni, 7 decembrie și va dura până pe 15 decembrie 2020. 

Violette Leduc

În cadrul unui nou proiect de vânzare a cărților și manuscriselor din perioada secolelor XV -XXI, Sotheby’s propune această serie de epistole inedite care devoalează „prietenia literară” dintre cele două intelectuale celebre ale perioadei postbelice și, totodată, exponente de marcă ale mișcării feministe din Franța.

Scrisorile au fost redactate de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și până în 1972. Estimarea inițială a valorii corespondenței variază între 60 000 și 80 000 €.

Încă din 1945, Beauvoir i-a recunoscut talentul scriitoricesc al lui Violette Leduc. În operele sale romanești și poetice, Ravages, L’Asphyxie, l’Affamée, care au fost parțial cenzurate, Violette Leduc își povestea destinul de fiică ilegitimă, iubirile lesbiene, pasiunile imposibile și avorturile. 

Din 1945 și până în aprile 1972 se succed o sumă de scrisori și bilețele în care este mărturisită afecțiunea lui Simone de Beauvoir pentru Violette. Cea dintâi îi va deveni un adevărat mentor, o va stimula și încuraja pe tânăra romancieră să continue să scrie.

Simone de Beauvoir

Scrisorile depun mărturie și asupra țărilor pe care Simone le vizitează în compania lui Sartre sau Claude Lanzmann. Din Italia, Grecia, URRS sau Norvegia, eseista îi este aproape prietenei sale prin intermediul cuvântului scris.

Îi arată operele și lui Jean-Paul Sartre, le corectează și îi urmărește cariera pas cu pas, îndrumând-o cu tenacitate și oferindu-i numeroase sfaturi. Simone de Beauvoir îi relatează totul lui Violette despre lecturi, călătoriile și progresul muncii sale din viața literară, artistică ori politică.

Înainte de a-și lansa romanul La Bâtarde, Simone îi compune prefața volumului. Publicată în 1963 la editura Gallimard, cartea cunoaște un succes răsunător, suficient pentru a-i calma angoasele unei scriitoare din ce în ce mai fragile. De altfel, Violette Leduc a fost o romancieră de o mare sensibilitate despre care se spune că a scris pentru a nu muri. 

sursa: Le Figaro

ARTICOLE SIMILARE

Doar jumătate din articolele despre sănătate de pe Facebook sunt adevărate

Andreea Damian

Câte suflete pereche avem de fapt

Andreea Damian

Inteligenţa artificială va fi folosită pentru descifrarea plânsului bebeluşilor

Andreea Damian

Suma uriașă pe care Prințul Harry o va obţine ca să-și publice memoriile

Andreea Damian

Parteneriatele fotografilor sunt hip?

realitatea

Coca Cola, prima în topul companiilor care poluează cu deșeuri de plastic, pentru al doilea an la rând

Andreea Damian

Scrie un comentariu