Tabu
HEALTH

De ce laptele de soia este cea mai bună alternativă vegană la laptele de vacă

Lactatele conțin nutrienți precum calciul și vitamina D care vă susțin dinții și oasele, dar dacă nu sunteți un fan al lactatelor, există o alternativă la care puteți apela pentru acești nutrienți: laptele de soia fortificat. 

Laptele de soia este singura alternativă de lapte pe bază de plante care se încadrează în categoria produselor lactate, conform Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA). Acest lucru înseamnă că alte tipuri de lapte pe bază de plante, cum ar fi laptele de migdale, ovăz, cânepă și mazăre, nu sunt luate în considerare pentru recomandarea dietetică.

„Atât laptele de vacă, cât și băutura de soia îmbogățită cu calciu sunt surse bune de calciu, proteine, potasiu și magneziu”, a declarat pentru Verywell Connie Weaver, profesor la Universitatea de Stat din San Diego.

Laptele de soia este, de asemenea, singura alternativă de lapte pe bază de plante care a fost studiată pentru a evalua cât de bine este absorbit calciul, potrivit Weaver, care a prezentat acest subiect la Conferința și Expoziția anuală pentru Alimentație și Nutriție (FNCE).

Rata de absorbție a calciului este aceeași între băuturile de soia îmbogățite cu carbonat de calciu și laptele de vacă, a spus Weaver. Dacă o băutură din soia este îmbogățită cu fosfat tricalcic, rata de absorbție a calciului este semnificativ mai mică, dar este totuși o sursă bună de calciu, a adăugat ea.

Experții în nutriție spun că este important să vă asigurați că laptele de soia pe care îl cumpărați este fortificat dacă căutați o alternativă la lactate.

În timp ce laptele de soia aromat conține zaharuri adăugate, laptele de soia neîndulcit are calorii, proteine, calciu, vitamina D și vitamina A similare cu cele din laptele de vacă.

Laptele de soia nu este totuși ultra-procesat?

Laptele de soia poate fi considerat un aliment ultra-procesat bazat pe NOVA, principalul sistem folosit pentru clasificarea alimentelor pe niveluri de procesare. Acest lucru poate fi îngrijorător, deoarece cercetările au asociat alimentele ultraprocesate cu un risc crescut de cancer 3 și diabet de tip 2. 

În timp ce NOVA este utilizat pe scară largă și mulți experți sunt de acord cu privire la efectele nocive ale alimentelor ultraprocesate, există dezbateri cu privire la dacă anumite alimente, inclusiv laptele de soia, ar trebui să intre în categoria alimentelor ultraprocesate.

Punerea băuturilor pe bază de plante, cum ar fi laptele de soia, în aceeași categorie cu bomboanele și băuturile carbogazoase, nu este o clasificare exactă, potrivit lui B. Pam Ismail, profesor de știința alimentară și nutriție la Universitatea din Minnesota.

Laptele de soia se încadrează în categoria alimentelor ultraprocesate deoarece trebuie să treacă printr-o serie de procese industriale, însă aceste etape de procesare sunt necesare.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Nutriționiștii dezvăluie 10 produse pe care nu le-ar mânca niciodată

Andreea Damian

Pro sau contra indulcitorilor?

realitatea

Ce măsuri se iau în spitale din cauza creșterii numărului de cazuri COVID

Andreea Damian

Pune un săpun între așternuturi. Motivul te va surprinde

Andreea Damian

Coronavirus. Ar trebui să-ţi dezinfectezi telefonul? Ce spun experții

Andreea Damian

ALERTĂ! România, la un pas de epidemie de gripă

Andreea Damian

Scrie un comentariu