Tabu
CULTURE

Scriitoarea de origine română Herta Müller a luat Nobelul pentru Literatură

După alte două niminalizări din partea guvernului german pentru prestigiosul premiu Nobel pentru Literatură – prima dată în anul 1999, apoi în 2008 – a treia oară, premiul pe 2009 i-a fost decernat scriitoarei de origine română Herta Müller.

Herta Müller s-a născut pe 17 august 1953, la Nițchidorf, lângă Timișoara. În 1987, ea a emigrat în Germania, fiind la ora actuală o scriitoare recunoscută în spațiul literaturii în limba germană, și în întreaga Europă.
De la data stabilirii ei în Germania, Müller a fost distinsă cu numeroase și importante premii germane și internaționale.
În România, la editura Polirom i-au apărut volumele „Regele se-nclină și ucide“ (2005), „Este sau nu este Ion“ (2005) și „Animalul inimii“ (ediția a II-a, 2006).

Între 1973 – 1976, Müller a studiat limba germană și literatura română la Universitatea din Timișoara. În această perioadă, ea a activat în Aktionsgruppe Banat, un cerc de tineri autori de limbă germană, care, în opoziție cu dictatura lui Ceaușescu, au căutat libertatea de exprimare. După terminarea studiilor, Herta Müller a lucrat ca traducător la o fabrică de mașini, în perioada 1977 – 1979, fiind concediată atunci când a refuzat să fie un informator pentru poliția secretă din România. După concedierea sa, scriitoarea a fost hărțuită de Securitate.
Herta Müller a debutat cu o colecție de povestiri, intitulată „Niederungen“ (Å¢inuturile joase) (1982), care a fost cenzurată în România. Doi ani mai târziu, i s-a publicat versiunea necenzurată în Germania. Din cauză că Herta Müller a criticat public dictatura, cărțile ei nu au mai putut fi publicate în România. În 1987, Müller a emigrat în Germania împreună cu soțul ei, autorul Richard Wagner.

În prezent, Herta Müller trăiește la Berlin. Din 1995, ea este membră a Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, în Darmstadt.

ARTICOLE SIMILARE

Aquatique, 10 ani de cresteri spectaculoase

realitatea

Chris Simion vă invită la Undercloud

Emma Stefan, seara incendiara în fiecare miercuri în Capitală!

Comeback Whitney Houston: un album ca o rugaciune

realitatea

Roboții sexuali dotați cu inteligență sexuală sunt un pericol pentru oameni

Andreea Damian

837 000 € pentru cortina lui Chagall de la Met Opera

Ciocîrlan

Scrie un comentariu