Cortina pictată manual de maestrul Marc Chagall pentru spectacolul de operă Flautul fermecat de Mozart, reprezentat la Metropolitan Opera din New York în 1967, a fost vândută în urma unei licitații pentru suma de 837 000 €.
O operă subestimată
Pentru premiera din 1967 a operei Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart, care a avut loc la Metropolitan Opera din New York, pictorul fraco-rus Marc Chagall i-a adus un omagiu marelui compozitor realizând o cortină pictată manual. Aceasta fost recent vândută la casa de licitație Bonhams cu 837 000 €, o sumă dublă față de estimarea inițială.
Anul invitațiilor
În 1964, Marc Chagall a acceptat propunerea directorului de la Metropolitan Opera, Sir Rudolf Bing, de a crea o cortină pentru faimoasa operă a lui Mozart, Flautul fermecat. Din câte știm, în același an, André Malraux l-a invitat pe Chagall să picteze tavanul sălii mari de la Opera Garnier din Paris.
Arta cere timp
Marc Chagall (1887 — 1985) avea 77 ani când a început să imagineze această lucrare de dimensiuni monumentale care urma să deschidă spectacolul de operă new-yorkez. A fost nevoie de 3 ani pentru a termina cortina de 20m înălțime și 12m lățime.
Chagall a creat fabuloasa cortină purpurie pentru a învălui în mister realizările incredibile ale scenografului Vladimir Odinokov care, pentru acest spectacol, a desenat schițele a cel puțin 120 de costume, 26 de obiecte de recuzită și 13 elemente de decor.
Pasiune pentru muzică
Fascinat și pasionat de muzica clasică, Chagall a creat, în anii 1940, scenografii pentru operele unora dintre cei mai mari compozitori ai tuturor timpurilor. Balete precum Daphnis și Chloé de Maurice Ravel sau Pasărea de foc de Igor Stravinski l-au inspirat să-și manifeste geniul creator.
Dacă se îndoiește cineva de faptul că Chagall a căutat prin crearea acestei cortine să-i aducă un omagiu lui Mozart, merită amintită una dintre declarațiile sale consemnate în istoria artei: „Nu există nimic pe pământ care să se apropie de aceste perfecțiuni care sunt Flautul fermecat și Biblia.”
Muzeul care îi poartă numele
Cele mai importante opere cu subiecte religioase ale artistului pot fi admirate la Muzeul Național Marc Chagall din Nisa, deschis încă din timpul vieții sale cu sprijinul lui André Malraux, ministru al Culturii în Franța anilor 1970.
sursa: Le Figaro