Tabu
Image default
CULTURE Slider

837 000 € pentru cortina lui Chagall de la Met Opera

Cortina pictată manual de maestrul Marc Chagall pentru spectacolul de operă Flautul fermecat de Mozart, reprezentat la Metropolitan Opera din New York în 1967, a fost vândută în urma unei licitații pentru suma de 837 000 €.

Marc Chagall

O operă subestimată

Pentru premiera din 1967 a operei Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart, care a avut loc la Metropolitan Opera din New York, pictorul fraco-rus Marc Chagall i-a adus un omagiu marelui compozitor realizând o cortină pictată manual. Aceasta fost recent vândută la casa de licitație Bonhams cu 837 000 €, o sumă dublă față de estimarea inițială. 

Anul invitațiilor

În 1964, Marc Chagall a acceptat propunerea directorului de la Metropolitan Opera, Sir Rudolf Bing, de a crea o cortină pentru faimoasa operă a lui Mozart, Flautul fermecat. Din câte știm, în același an, André Malraux l-a invitat pe Chagall să picteze tavanul sălii mari de la Opera Garnier din Paris. 

Plafonul de la Opera Garnier din Paris realizat de Marc Chagall

Arta cere timp

Marc Chagall (1887 — 1985) avea 77 ani când a început să imagineze această lucrare de dimensiuni monumentale care urma să deschidă spectacolul de operă new-yorkez. A fost nevoie de 3 ani pentru a termina cortina de 20m înălțime și 12m lățime. 

Chagall a creat fabuloasa cortină purpurie pentru a învălui în mister realizările incredibile ale scenografului Vladimir Odinokov care, pentru acest spectacol, a desenat schițele a cel puțin 120 de costume, 26 de obiecte de recuzită și 13 elemente de decor.

Pasiune pentru muzică

Fascinat și pasionat de muzica clasică, Chagall a creat, în anii 1940, scenografii pentru operele unora dintre cei mai mari compozitori ai tuturor timpurilor. Balete precum Daphnis și Chloé de Maurice Ravel sau Pasărea de foc de Igor Stravinski l-au inspirat să-și manifeste geniul creator. 

Dacă se îndoiește cineva de faptul că Chagall a căutat prin crearea acestei cortine să-i aducă un omagiu lui Mozart, merită amintită una dintre declarațiile sale consemnate în istoria artei: „Nu există nimic pe pământ care să se apropie de aceste perfecțiuni care sunt Flautul fermecat și Biblia.”

interiorul Muzeului Național Marc Chagall din Nisa

Muzeul care îi poartă numele

Cele mai importante opere cu subiecte religioase ale artistului pot fi admirate la Muzeul Național Marc Chagall din Nisa, deschis încă din timpul vieții sale cu sprijinul lui André Malraux, ministru al Culturii în Franța anilor 1970. 

intrarea Muzeului Național Marc Chagall din Nisa

sursa: Le Figaro

ARTICOLE SIMILARE

Noul show Burberry readuce în lumina reflectoarelor trendul rave dar și diferențele sociale

realitatea

Modul în care Valentino își reinventează linia de accesorii

Andreea Damian

Băieţii frumoşi din San Francisco /INTERVIU in exclusivitate

Un fotograf italian este criticat pentru pozele “porno” cu sărăcia din India

realitatea

Angelina Jolie s-a răzbunat pe Brad Pitt

Andreea Damian

Un nou film despre viaţa lui Whitney Houston. Actriţa care o va interpreta pe cântăreaţă

Andreea Damian

Scrie un comentariu