Tabu
HEALTH

Deficitul de potasiu: care sunt simptomele și riscurile?

Deficiența de potasiu provoacă o varietate de simptome. Și riscul pentru sănătate este real atunci când deficiența este severă.

Suferiți de deficit de potasiu, numit și hipokaliemie? Acest mineral este esențial pentru contracția musculară și, prin urmare, este implicat în buna funcționare a mușchilor inimii, intestinului, bronhiilor sau chiar vezicii urinare. Este prezent în anumite legume (broccoli, spanac, avocado, varză), în anumite fructe (banane și citrice în special), în leguminoase (fasole uscată, mazăre, linte), în pește gras, cereale integrale, grâu, cacao sau fructe oleaginoase precum migdalele sau nucile.

Mai multe simptome pot indica lipsa de potasiu:

oboseală
crampe musculare
slăbiciune musculară
constipație
greaţă
balonare intestinală
tulburări de ritm cardiac.

Care sunt cauzele hipokaliemiei?

Deficiența alimentară este rară, deoarece dieta este mai mult decât suficientă pentru a acoperi necesarul estimat de 2 grame pe zi. Un deficit de potasiu se explică mai degrabă printr-o patologie digestivă (o boală cronică a intestinului care perturbă absorbția potasiului de exemplu), prin diaree sau vărsături prelungite sau prin utilizarea excesivă a laxativelor.

Un risc pentru inimă

În cele mai severe cazuri de deficit de potasiu, există un risc pentru sănătatea inimii. Din cauza lipsei de potasiu, inima întâmpină dificultăți în a se contracta și a-și îndeplini rolul de pompă.

Această disfuncție duce la palpitații, aritmie, scădere a tensiunii arteriale, dificultăți de respirație sau dureri în piept. Dacă aceste simptome nu sunt ameliorate, ele se pot agrava și pot duce la moarte. Prin urmare, un consult medical este necesar de îndată ce apar. Medicul se va asigura că identifică cauza deficienței pentru a o îngriji și va prescrie suplimentarea de urgență cu potasiu pe cale intravenoasă.

ARTICOLE SIMILARE

Albine, păianjeni, căpușe și țânțari: cum să recunoști pericolele și ce să faci în caz de mușcătură

Andreea Damian

Cum să înfruntăm gerul și să rămânem sănătoși

Andreea Damian

Carnea albă, la fel de nocivă ca cea roșie, susțin cercetătorii

Andreea Damian

Cât de periculoase sunt microparticulele de plastic din apa de băut

Andreea Damian

O nouă tehnică de adormire pentru insomniaci pare să fie preferata tuturor

realitatea

Boli grave care se pot transmite printr-un simplu sărut

Andreea Damian

Scrie un comentariu