Tabu
Image default
HEALTH Slider

Boli grave care se pot transmite printr-un simplu sărut

Sărutul este gestul sublim prin care ne arătăm iubirea și afecțiunea pentru cel drag. Dar el poate transmite multe boli grave.

Saliva reprezintă un factor de protecţie împotriva germenilor,dar totuși bariera salivară poate fi depăşită. Unele boli transmise prin salivă, în timpul sărutului, pot fi deosebit de periculoase, atrag atenția medicii. Una dintre acestea este meningita, boală care se manifestă prin durere de cap, febră, vărsături şi care poate fi letală dacă nu ajungi repede la spital.

Boala sărutului

Există și o boală denumită sugestiv „boala sărutului” sau mononucleoza, cauzată de infecţia cu virusul Epstein-Barr. Este suficient să contactezi virusul o dată, că el rămâne cantonat în organism pe tot parcursul vieţii. În general, boala nu este periculoasă, se manifestă ca o simplă răceală şi se tratează cu antiinflamatoare şi antitermice. Alte căi de transmitere a virusului pot fi utilizarea în comun a tacâmurilor, dar şi tusea, strănutul.

Alt virus care se poate lua prin sărut este Herpes simplex, răspunzător de herpesul bucal. Şi el, odată contactat, rămâne toată viaţa în corp şi se reactivează în diverse situaţii (oboseală, stres, scăderea imunităţii etc.).

Tot prin sărut se pot lua şi virusurile gripale, paragripale şi virusul varicelei. Infecţiile cu streptococi şi candida pot fi luate tot prin intermediul salivei.

Mai mult decât atât, inclusiv virusul HIV şi hepatită poţi lua prin sărut, dar asta numai dacă există leziuni sângerânde în cavitatea bucală a celor doi.

Virusul Papilloma (HPV) uman se transmite rapid prin sărut, deoarece contaminarea se realizează prin contact piele – piele. Acest virus este responsabil şi de apariţia cancerului esofagian.

ARTICOLE SIMILARE

Regimul care a ajutat-o pe Elle Macpherson să scape de oboseala cronică

Andreea Damian

De ce nimeni nu purta mască la Premiile Oscar 2021

Andreea Damian

Elizabeth Hurley își pune fiul de 15 ani s-o fotografieze în bikini

Andreea Damian

Cel mai bun prieten al lui Harry, dezvăluiri neașteptate. Motivul pentru care ducele s-a mutat în Canada

Andreea Damian

Milenarii, o generație deja dependentă de medicina estetică

Andreea Damian

Lady Gaga organizează un concert caritabil pentru cei care luptă cu COVID-19

Andreea Damian

Scrie un comentariu