Tabu
Image default
HEALTHSlider

Boli grave care se pot transmite printr-un simplu sărut

Sărutul este gestul sublim prin care ne arătăm iubirea și afecțiunea pentru cel drag. Dar el poate transmite multe boli grave.

Saliva reprezintă un factor de protecţie împotriva germenilor,dar totuși bariera salivară poate fi depăşită. Unele boli transmise prin salivă, în timpul sărutului, pot fi deosebit de periculoase, atrag atenția medicii. Una dintre acestea este meningita, boală care se manifestă prin durere de cap, febră, vărsături şi care poate fi letală dacă nu ajungi repede la spital.

Boala sărutului

Există și o boală denumită sugestiv „boala sărutului” sau mononucleoza, cauzată de infecţia cu virusul Epstein-Barr. Este suficient să contactezi virusul o dată, că el rămâne cantonat în organism pe tot parcursul vieţii. În general, boala nu este periculoasă, se manifestă ca o simplă răceală şi se tratează cu antiinflamatoare şi antitermice. Alte căi de transmitere a virusului pot fi utilizarea în comun a tacâmurilor, dar şi tusea, strănutul.

Alt virus care se poate lua prin sărut este Herpes simplex, răspunzător de herpesul bucal. Şi el, odată contactat, rămâne toată viaţa în corp şi se reactivează în diverse situaţii (oboseală, stres, scăderea imunităţii etc.).

Tot prin sărut se pot lua şi virusurile gripale, paragripale şi virusul varicelei. Infecţiile cu streptococi şi candida pot fi luate tot prin intermediul salivei.

Mai mult decât atât, inclusiv virusul HIV şi hepatită poţi lua prin sărut, dar asta numai dacă există leziuni sângerânde în cavitatea bucală a celor doi.

Virusul Papilloma (HPV) uman se transmite rapid prin sărut, deoarece contaminarea se realizează prin contact piele – piele. Acest virus este responsabil şi de apariţia cancerului esofagian.

ARTICOLE SIMILARE

Machiaj de seară pentru Crăciun. Cum să-l faci, pas cu pas

Andreea Damian

Dan Bitman, laude pentru Diana Şoşoacă. O consideră eroină!

Andreea Damian

Prinţul William a vorbit pentru prima oară cu prinţul Harry, după interviul-şoc de la Oprah

Andreea Damian

Aparatul dentar – solutia potrivita pentru o dantura sanatoasa

realitatea

Coaja de păstârnac și florile de castravete dictează tendințele alimentare în 2019

Andreea Damian

Lora a avut parte de o accidentare la filmări

Tabu Tabu

Scrie un comentariu