Tabu
CULTURE

A fi sau a nu fi “entre les murs”

François Bégaudeau – profesor; pre­dă la Paris limba franceză. Are 25 de elevi în clasă. Instituția unde lu­crea­ză e un liceu normal, în care în­vață copii normali, care arată normal. Fayar – elev; poartă un tricou cu inscripția GHETTO FABULOUS BAND. Khoumba – elevă; îi atârnă „zorzoane din plastic roz la urechi”. Ming scrie despre el, pe o foiță în pătrățele: „Punctele mele bune este că sunt simpatic și muncitor.

Punctele mele slabe este că sunt curios.” Colega lui Bégaudeau, Rachel, a pățit-o rău cu elevii. S-a chinuit o zi, sub presiunea copiilor, să șteargă de pe peretele liceului numele a 20 de țări diferite. Nume de țări în­tr-o instituție laică nu e posibil, „atâta tot”. Îi rugase pe fiecare să deseneze câte ceva care îi reprezintă. Bégaudeau le-a explicat, el ar fi ales să scrie Rimbaud.

Dar ar fi scris și Circumstanța, fiindcă, după ce l-a întrebat Katia dom’ profesor, ce e o circumstanță?, i-a răspuns că e o țară și ea s-a prins c-o ia peste picior. Bégaudeau a pus toate astea, post-experiență, într-un roman autobio­grafic. Rezultatul, „În clasĂ” (Editura Nemira), arată pe viu starea unei generații. Ca și filmul, „Entre les murs”, Palm d’Or în 2008, în care actori, la propriu, sunt Bégaudeau și elevii.

O generație care privește contrariată, de la înălțimea tenișilor All Stars, gravitatea unei propoziții subordonate sau reacțiile rasiste. Bégaudeau deschide ușa clasei și, timp de un an (cât durează povestea), te poftește să stai în banca din spate, să-i privești elevii imigranți și să-ți rozi unghiile gândindu-te la corectitudinea politică și la nuanțele existenței.

Din conflictul ăsta și profesorul și co­piii descoperă, dezarmant de sincer, că n-au înțeles mai nimic. Pentru fiecare dintre ei rea­litatea și valorile sunt altele, iar limba vie și viața se află, subiectiv, în altă parte.

ARTICOLE SIMILARE

Tenorul Ştefan von Korch aduce arii din opere şi operete româneşti la Nuremberg pe 7 octombrie

Tabu Tabu

Tirada Pamelei Anderson la adresa lui Emmanuel Macron

Andreea Damian

Videoclipul „They Don’t Care About Us” al lui Michael Jackson, relansat în varianta „Black Lives Matter”

Andreea Damian

Stiai ca rasul in hohote este contagios?

realitatea

Eminem, piesă nouă, dar incomodă pentru victimele atacului cu bombă de la Manchester Arena

Andreea Damian

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL | Ce filme intră în competiția de scurtmetraj românesc

Andreea Damian

Scrie un comentariu