Tabu
HEALTH

Cele opt simptome ale Long Covid pe care puțini oameni le știu

Un nou studiu a descoperit 62 de simptome care se dezvoltă între 4 și 12 săptămâni după infecție. Printre cele mai frecvente se numără căderea părului, disfuncția erectilă și scăderea libidoului.

Se știe că aproximativ 10% dintre pacienții cu Covid dezvoltă simptome între 4 și 12 săptămâni după infectare sau persistă peste acest interval de timp. Această afecțiune, definită ca Long Covid sau post Covid-19, îi poate afecta atât pe cei care au avut o boală simptomatică, cât și pe cei care au avut o boală asimptomatică.

Simptomele predominante, conform mai multor recenzii sistematice, sunt oboseala, dificultăți de respirație, dureri musculare, dureri articulare, dureri de cap, tuse, dureri în piept, miros alterat, gust alterat și diaree. Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul că studiile anterioare se bazează în mare parte pe simptome auto-raportate sau nu au un grup de control, nepermițând astfel deducerea clară dacă simptomele raportate se datorează infecției cu SARS-CoV-2 la comorbiditățile preexistente sau la efectele sociale legate de pandemie. Mai mult, multe dintre aceste studii au fost efectuate pe pacienți internați, în timp ce datele despre pacienții nespitalizați sunt puține.

Unele cercetări au sugerat că riscul de a dezvolta Long Covid este mai mare dacă sunteți femeie, dacă aveți o vârstă înaintată, dacă ați fost spitalizat de Covid, cu simptome severe, sau dacă suferiți de alte comorbidități, cum ar fi astmul. Prin urmare, pentru a obține o mai bună înțelegere a factorilor de risc care contribuie la dezvoltarea Long Covid, sunt necesare studii la scară largă care să evalueze simptomele pe termen lung atribuite în mod specific infecției cu SARS-CoV-2.

O nouă a oamenilor de știință din Marea Britanie a constatat că cei care suferă de Long Covid se confruntă cu o gamă mult mai largă de simptome decât se credea anterior, inclusiv căderea părului, disfuncția erectilă și scăderea libidoului. Studiul a fost publicat în Nature Medicine.

Cercetătorii au analizat dosarele electronice de sănătate a 2,4 milioane de persoane, extrase dintr-o bază de date de îngrijire primară din Marea Britanie (Clinic Practice Research Datalink Aurum) pentru a determina simptomele asociate cu infecția confirmată cu SARS-CoV-2 peste 12 săptămâni la adulții care nu sunt internați în spital și factorii de risc asociați cu dezvoltarea simptomelor persistente. Datele obținute între ianuarie 2020 și aprilie 2021, în prima fază a pandemiei, au inclus 486.149 de persoane cu infecție anterioară și 1,9 milioane de persoane fără niciun indiciu de infecție cu coronavirus. Cercetătorii au comparat apoi un număr semnificativ de persoane care au avut infecții cu coronavirus cu un grup de control de persoane neinfectate pentru a înțelege mai bine ce simptome persistente au experimentat după infecție.

Rezultatele au arătat un total de 62 de simptome asociate semnificativ cu infecția cu SARS-CoV-2 la 12 săptămâni sau mai mult după infecția inițială. Analizând doar pacienții nespitalizați, echipa de cercetători a reușit să identifice trei categorii de simptome raportate de persoanele cu probleme persistente de sănătate după infecție: în primul rând tulburări respiratorii, apoi cele referitoare la sănătatea mintală și problemele cognitive și, în final, altele. Simptomele cel mai frecvent întâlnite includ anosmia (pierderea mirosului), dificultăți de respirație, dureri în piept și febră. Dar și amnezie, apraxie (incapacitatea de a efectua mișcări sau comenzi în familie), incontinență intestinală, disfuncție erectilă, halucinații, umflarea membrelor.

Pe lângă identificarea unei game mai largi de simptome, echipa de cercetare a identificat și grupuri demografice și stiluri de viață care cresc riscul de a dezvolta Long Covid. Studiul sugerează în mod specific că femeile, tinerii sau cei dintr-un grup etnic negru, mixt sau alt grup etnic prezintă un risc mai mare de a dezvolta Long Covid. Dar persoanele cu statut socioeconomic sever, fumătorii, persoanele supraponderale sau obeze, precum și persoanele cu o gamă largă de comorbidități sunt, de asemenea, mai expuse riscului de a dezvolta simptome persistente.

ARTICOLE SIMILARE

Endometrita | Care sunt simptomele și când trebuie să vă adresați medicului

Andreea Damian

Zece moduri simple să scapi de durerile de cap

Andreea Damian

Ionograma | În ce constă acest test și de ce este important să-l facem

Andreea Damian

Reguli de aur pentru un sistem imunitar puternic

Andreea Damian

Cine nu trebuie să facă vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19. Avertismentul experților

Andreea Damian

5 motive pentru care iti este mereu foame – partea I

realitatea

Scrie un comentariu