Tabu
HEALTH Slider

De ce lumea devine din ce în ce mai alergică la alimente

În întreaga lume, copiii sunt mult mai predispuși decât oricând să dezvolte alergii alimentare dar creșterea numărului de alergii din ultimele decenii a fost deosebit de vizibilă în Occident.

Anchetele recente privind moartea a doi adolescenți britanici după ce au consumat susan și arahide au subliniat consecințele uneori tragice ale alergiilor comune. În august, o altă fetiță, în vârstă de șase ani din Australia, a murit ca urmare a unei alergii la lapte.

Creșterea alergiilor în ultimele decenii a fost deosebit de vizibilă în Occident. Alergia alimentară afectează acum aproximativ 7% dintre copiii din Marea Britanie și 9% dintre cei din Australia, de exemplu. În Europa, 2% dintre adulți au alergii alimentare. Reacțiile care amenință viața pot fi determinate chiar de urmele alimentelor declanșatoare, ceea ce înseamnă că pacienții și familiile trăiesc cu teamă și anxietate. Restricțiile dietetice care au ca scop prevenția alergiilor pot deveni o povară pentru viața socială și familială.

Deși nu se pate încă spune cu siguranță de ce ratele alergiei cresc, cercetătorii din întreaga lume lucrează din greu pentru a găsi modalități de combatere a acestui fenomen.

Ce cauzează o alergie?

O alergie este cauzată de faptul că sistemul imunitar combate substanțele din mediul înconjurător pe care ar trebui să le vadă ca inofensive, cunoscute sub numele de alergeni. Aceste substanțe nevinovate altfel devin ținte, ceea ce duce la reacții alergice. Simptomele variază de la roșeața pielii, urticarie și umflături – în cele mai severe cazuri – vărsături, diaree, dificultăți de respirație și șoc anafilactic.

Unele dintre cele mai comune alimente pentru copiii care provoacă alergii sunt următoarele: laptele, ouăle, arahidele, nucile diverse, susanul, peștele, crustaceele.

Unde este cel mai probabil să apară alergii alimentare?

Frecvența alergiilor alimentare a crescut în ultimii 30 de ani, în special în societățile industrializate. Exact cât de mare este creșterea acestora depinde de alimente și de locul în care trăiește pacientul. De exemplu, a existat o creștere de cinci ori a alergiilor de arahide în Marea Britanie între 1995 și 2016. Australia are cea mai mare rată de alergie alimentară confirmată. Un studiu a constatat că 9% dintre australienii de un an au avut o alergie la ouă, în timp ce 3% au fost alergici la arahide. Se crede că alergiile și sensibilitatea crescută la alimente sunt probabil legate de stilurile de viață occidentale. Știm că există rate mai scăzute de alergii în țările în curs de dezvoltare. De asemenea, este mult mai probabil ca alergiile să apară în zonele urbane decât în ​​zonele rurale. Factorii pot include poluarea, modificările dietetice și expunerea mai mică la microbi, care schimbă modul în care reacționează sistemul nostru imunitar.

Unele explicații posibile

Nu există o singură explicație pentru motivul pentru care lumea devine din ce în ce mai alergică la alimente, dar știința are câteva teorii. Una este că de vină ar fi igiena îmbunătățită, deoarece copiii nu mai au parte de la fel de mulți anticorpi. Infecțiile parazitare, în special, sunt în mod obișnuit combătute de aceleași mecanisme implicate în combaterea alergiilor. Cu cât mai putini paraziți are de-a face organismul cu atât sistemul imuitar se întoarce împotriva lucrurilor care ar trebui și chiar sunt în mod normal inofensive.

O altă idee este că vitamina D poate ajuta sistemul nostru imunitar să dezvolte un răspuns sănătos, făcându-ne mai puțin sensibili la alergii. Majoritatea populațiilor din întreaga lume nu primesc suficientă vitamină D din mai multe motive, inclusiv pentru că petrec mai puțin timp la soare.

ARTICOLE SIMILARE

Cum să porți sutienul de tip bralette fără să te simți dezbrăcată

Andreea Damian

Cum arată locul de joacă al Ritei, fetița Laurei Cosoi FOTO

Tabu Tabu

Lora s-a întors din Bali. Prima imagine cu ea și iubitul din țară

Tabu Tabu

Dovada indubitabilă că Jennifer Aniston speră la o împăcare cu Brad Pitt

Andreea Damian

Mananca ceva gustos chiar si atunci cand nu ai timp sa gatesti!

realitatea

Culcușeala pe canapea în haine XXL a devenit ultimul răcnet în modă

realitatea

Scrie un comentariu