Tabu
CULTURE

De la modă la cinema și design: cum a devenit horrorul un mainstream?

O față impasibilă, împletituri foarte strânse, o gură trasă, un dans nebun (sau nu) pe o melodie a Cramps: imposibil de ratat Wednesday Addams anul trecut. Datorită serialului de televiziune omonim, vechiul personaj de benzi desenate a cunoscut o renaștere fără precedent este mai durabil decât alte fenomene precum Barbie sau familia Bridgerton. 

Wednesday s-a născut în 1944 sub condeiul caricaturistului american Charles Addams, care i-a oferit trăsăturile unei fetițe din epoca victoriană, fantomatică și tăcută. De-a lungul deceniilor care au urmat, ea a revenit la viață de mai multe ori pe marele și pe micul ecran, dar tocmai interpretării ușor psihotice a Christinei Ricci a unui copil de 11 ani îi datora apoteoza. De la lansarea la începutul lui 2022 a acestui remake pentru adolescenți de Tim Burton, lumea pare să fie sub vraja acestei tinere apatice cu înclinații macabre. 

Un fenomen care transcende moda, în ciuda legăturilor sale cu viziunile estetice ale lui Tim Burton și ale designerului de costume Coleen Atwood. De ceva vreme, totul întunecat și fantezist se răspândește ca o pată de cerneală neagră în muzică, literatură, design și arhitectură interioară. După rozul milenar care s-a impus de mult timp în restaurantele și hotelurile Instagrammable, acum saloanele întunecate și coridoarele austere atrag influenceri. 

Această rebeliune este o parte integrantă a maniei Wednesday: lăsând deoparte mâinile tăiate și episoadele psihotice, adolescenta ticălosă este de fapt perfect recunoscută de public, de toate vârstele, în căutarea unei referințe pentru standardele ei și mai ales pentru ea. Cu estetica ei unică, personalitatea ei ciudată și aventurile ei morbide, ea este copilul vedetă perfect al unei mișcări care a adormit în subculturi de ani de zile. Wednesday întruchipează, pe scurt, icoana gotică de care nu știam că avem nevoie.

Apatic, puțin tulburat, inadaptat, asocial, la limita sociopatiei: imposibil să concurezi cu acest copil anti-duminical în exprimarea neliniștii existențiale într-o lume a pandemiilor, războaielor și schimbărilor climatice. În limbajul internetului, l-am descrie ca o stare de spirit sau o „dispoziție”. Fata care se uită la prietenii și la inamicii ei deopotrivă fascinează prin personalitatea ei misterioasă, dar și și mai ales prin refuzul ei de a se conforma oricărei norme sociale. Ea spulberă stereotipurile patriarhale care închid femeile în emotivitate, frumusețe și temperament extrovertit. 

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Fotografie – Sufletul satului romanesc: Bucovina

realitatea

Un nou TU. Innoieste-ti Viata!

realitatea

Zile bune și nopți liniștite …în Catalogul IKEA 2015

De Ziua Mondială a Teatrului, Muzeul TNB vă invită să aflaţi povestea costumului care a marcat destinul unui mare actor: Aristide Demetriade în Hamlet

Tabu Tabu

Sărbătoritul zilei

realitatea

Alegerile SUA 2020: Michael Bloomberg vrea și el să fie președintele SUA

Dora Constantinovici

Scrie un comentariu