Tabu
lifestyle

Despre aur: Motivele pentru care este considerat o resursă atât de valoroasă (P)

aur

Aurul este unul dintre cele mai prețioase metale, însă nu mulți sunt cei care înțeleg cu adevărat motivele ce stau la baza determinării valorii sale. Raritatea acestui metal îi poate asigura prețul stabilit pe piața comodităților? Pot determina proprietățile sale valoarea în timp real a aurului? Să fie vorba și despre o percepție colectivă, vizavi de valorile asociate cu acest metal – elitism, bunăstare, stabilitate – ce poate crește prețul aurului, de la o perioadă la alta? De aceea, ne dorim ca în rândurile acestui articol să clarificăm această chestiune, venind cu o serie de răspunsuri argumentate la întrebarea “De ce este aurul un metal atât de valoros?”. 

Valoarea aurului este determinată de accesul la acest metal 

Aurul este un metal obținut cu mult efort. Această afirmație nu gravitează neapărat în jurul accesibilității la un astfel de zăcământ, ci se referă și la procesul prin care se obține o cantitate însemnată de aur. Minele de exploatare a acestor zăcăminte funcționează pe baza unor procese descrise de migală și răbdare, cu utilizarea unor resurse precum: tehnologia specifică, expertiza venită din partea unor specialiști în prospecțiuni miniere, obținerea drepturilor juridice asupra unei zone cu potential aurifer însemnat. Așadar, costurile aferente acestor etape se pot observa cu ușurință ia valoarea finală a unui gram de aur. 

Valoarea aurului este determinată de proprietățile sale 

Aurul este unul dintre cele mai maleabile materiale cunoscute până în acest prezent. Maleabilitatea aurului reprezintă proprietatea acestui material de a suporta forțe de compresie foarte mari, fără a se rupe. Datorită acestei proprietăți de care se bucură, acesta poate fi prelucrat cu ușurință, până la foițe din aur, de dimensiuni extrem de reduse. Dintr-un singur gram de aur se poate obține (prin compresie) o folie subțire și translucidă, cu suprafață de 1 metru pătrat. Acesta este și motivul pentru care aurul poate fi reprodus în atât de multe forme și dimensiuni, atunci când ne referim la obținerea bijuteriilor din aur.

Mai mult decât atât, aurul este și un bun conducător de electricitate și căldură, reflectând foarte bine și radiațiile infraroșii. Datorită acestor calități, aurul este utilizat și într-o serie extinsă de domenii industriale, de la realizarea aparatelor electronice și până la confecționarea anumitor părți din costumele spațiale. 

Valoarea aurului este determinată de percepția colectivă

Încă din cele mai vechi timpuri, aurul a fost privit ca un simbol al privilegiilor și al stabilității financiare. Mai mult decât atât, începând cu perioada Antichității, bijuteriile au reprezentat un instrument al validării sociale, fiind realizate dintr-o serie întreaga de metale. DIntre toate acestea, metalele prețioase – în categoria cărora intră și aurul – au reușit să convingă o lume întreagă că deținerea și purtarea lor reprezintă o condiție aparte. Chiar și în prezent, asociem aurul cu o serie de valori sociale, de aceea, percepția întregii societăți asupra acestui metal determină o valoare de piață de necontestat. 

Iată care sunt principalele argumente ce vin să răspundă la întrebarea “De ce este considerat aurul un metal atât de prețios?” Așadar, dacă deții bijuterii din aur și dorești să le amanetezi, află acum mai multe informații despre condițiile în poți realiza acest lucru: amanet aur – Midas Amanet

ARTICOLE SIMILARE

Jessica Alba, acuzată de vandalism

realitatea

TOP 10 filme profitabile care au luat Oscarul pentru cel mai bun film!

realitatea

Micuta Picasso. Picteaza de la 2 ani, iar un tabloul al ei se vinde cu 10.000 $

Elizabeth Hurley: M-am despărțit de soțul meu și am un nou iubit

realitatea

Muzică pentru sfârșit de vară

realitatea

S-a deschis JW Steakhouse

realitatea

Scrie un comentariu