Tabu
lifestyle

Interviu Bogdan Istrate, Organizator Gay Fest 2009

GayFest este expresia mișcării pentru drepturi civile a persoanelor LGBT, o manifestare care combină activismul politic (marș, dezbateri) cu activismul cultural (spectacole de teatru, proiecții de filme, expoziții).

Tabu.ro
: De ce se organizează Gay Fest-ul? Care sunt criteriile aflate la baza acestui eveniment, de la prima editie a festivalului și până astăzi?
Bogdan Istrate: GayFEST se organizează pentru un simplu motiv și anume pentru că nu există egalitate în drepturi pentru toți cetățenii acestei țări dar și pentru a sărbători diversitatea. Este o modalitate de a atrage atenția asupra acestor lucruri și asupra faptului că guvernanții ar trebui să depună mai mult efort pentru ca noi toți să avem parte de aceleași drepturi. Evenimentul din acest an constă într-o săptămână de activități: filme, lectura publica, workshop – Arta Travestiului -, dezbateri, expoziții, Living Library, un concert de muzică clasică, petreceri și marșul de sfarsit. Toate acestea au drept scop creșterea vizibilității persoanelor LGBT și demontarea stereotipurilor legate de ei si de viata lor. Ceea ce trebuie sa stim, este că evenimentul nu este adresat exclusiv persoanelor LGBT ci asa cum ai spui și tu, și susținătorilor, prietenilor, simpatizanților acestora. Evenimentul a evoluat în timp, din 2004 până în prezent, 2009 fiind poate cea mai completa și mai diversificată ediție, cu multe activități noi care au reprezentat pentru mine o reală provocare.

Tabu.ro: Cum a evoluat festivalul de-a lungul anilor?
Bogdan: Evenimentul din anul 2004, fiind primul organizat în Romania, a fost un real succes ca și cel din 2005, fiind primul eveniment care a inclus și un mars. Editiile 2006 si 2007 sunt 2 editii identice care au respectat modelul din anul 2005, nu foarte spectaculoase însă necesare. Din 2008, activitățile și conceptul au început să se schimbe. Dacă atunci eram mai puțin curajos în a propune și realiza activitati mai non-conformiste, în 2009 am organizat și ce nu s-a putut face în 2008, de asta spun că este o ediție completă și diversificată din punct de vedere al activitatilor. Anul acesta am ‚atacat’ blogosfera, toata lumea știe când și unde va fi evenimentul, locațiile sunt faine, programul a fost lansat așa cum am promis pe data de 1 mai 2009, am făcut și un concurs pentru popularizare și deci aștept foarte mulți oameni să participe la evenimente, dar și la marș.

Tabu.ro: Ce aduce în plus Gay Fest 2009 pe lângă marșul Diversității?
Bogdan: Cum am spus si mai devreme, evenimentul prezintă în premieră activități pentru toate gusturile. Avem 3 expoziții, dintre care una este mobilă. Toate 3 apartin artistului fotograf Ana Dumitrescu. Organizăm un concert de muzica clasică la Palatul Åžuțu, o lectură publică cu Lorena Lupu și un workshop despre arta travestiului. Åži dacă toate acestea nu sunt de ajuns, mai oferim filme cu tematica într-un cadru relaxant și non-conformist și anume Verde Cafe, o dezbatere cu tema – Principiile Yogyakarta – și 2 mega petreceri. Ceea ce completează această imagine este marșul diversității în care vom organiza o expoziție mobilă, vom avea baloane, fluiere, steaguri, bannere și 10.000 de wati. Este tot ce pot sa spun despre evenimentul din acest an. Aș putea să dau mai multe informații însă aș vrea să veniți, să vedeți, să participați și să sărbătoriți diversitatea alături de noi!

ARTICOLE SIMILARE

Nicolette Sheridan la Romantica

realitatea

Castigatoarea show-ului “Burlacul”. Sergiu Barboni a ales-o pe…

Vezi pentru cine a scris Dan Bittman piesa ”Ochii tăi”

Love Story: Povestea din Ţara Minunilor

realitatea

Prietenul la criza se cunoaste

realitatea

Cristi Minculescu, la “Vocea României”

Scrie un comentariu