Home > Lifestyle > Stiri > Mirajul consumatorului chinez

Mirajul consumatorului chinez

In timp ce consumatorii americani sunt paralizati de teama crizei financiare, economia de comanda a Chinei e pe val. Vanzarile cu amanuntul au crescut cu 15,2% in luna mai, iar cele de case si masini au inflorit, cresterea economica a Chinei previzionata pentru acest an situandu-se la un sanatos 8%. Desi pentru unii experti asta e o dovada ca o clasa de mijloc aflata in plina explozie da tonul redresarii, lucrurile nu stau tocmai asa. Marele cheltuitor ce conduce explozia Chinei nu este cetateanul – e guvernul.

Rezervele valutare de circa 2.000 de miliarde de dolari si autoritatea suprema a Partidului Comunist asupra bugetului, ii ofera regimului din Beijing o pozitie financiara invidiata de toate guvernele lumii. Desi consumatorii chinezi par pregatiti sa salveze lumea si sa-si ia locul langa cumparatorii "experti" din SUA, mai e nevoie de mult timp pana la atingerea acestui moment. Veniturile din China reprezinta circa o zecime din cele din America, iar cheltuielile totale ale consumatorilor, in dolari, au fost de circa 1.700 de miliarde in 2007, comparativ cu 12.000 de miliarde in SUA. In acelasi timp, rata economisirii individuale din China e de 30%, comparativ cu mai putin de 5% in SUA. Motivul: majoritatea chinezilor nu primesc pensii si trebuie sa plateasca in avans, cu bani gheata, pentru asistenta medicala. In China, sa economisesti pentru zile negre este o afacere serioasa.

Cititi in MONEY EXPRESS un material al revistei americane Newsweek despre sansele clasei de mijloc din China sa revigoreze economia mondiala.


Comenteaza acest articol

Mirajul consumatorului chinez

by realitatea   1 min
0