Tabu
PEOPLESlider

Povestea incredibilă a femeii care a scăpat cu viață din trei dezastre maritime. A supraviețuit inclusiv scufundării Titanicului

În anii 1900, navele de croazieră de lux deveniseră extrem de populare, pasagerii plătind bani grei pentru îmbarcare. Deci, a deveni parte a acestui nou mod de călătorie trebuie să fi fost foarte atrăgător. Pentru Violet Jessop, o astfel de călătorie a început când avea doar 21 de ani. Niciodată nu ar fi putut prezice că va fi pe cale să scape cu viață din trei naufragii, care vor fi incluse ulterior în cărțile de istorie.

Trei vapoare imense au rămas în istorie prin grandoare, dar și pentru că au fost implicate în dezastre maritime. Prima dintre cele trei nave-surori a fost Olympic, ce a navigat între 1911 și 1935. Cu toate că a trecut prin două accidente navale, Olympic nu a avut un destin tragic, precum Titanic – care s-a scufundat la doar 5 zile de la plecarea în prima sa călătorie (în aprilie 1912), după coliziunea cu un aisberg. Cel de-a treilea vas din serie a fost botezat Britannic. Acesta a fost lansat la apă în 1915 și a navigat doar un an, deoarece în 1916 a fost lovit de către o mină marină plantată de către un submarin german.

Violet Jessop este singura persoană din lume care a scăpat cu viață din cele trei tragedii. De afapt, ea a fost o supraviețuitoare încă din copilărie, făcând față tuberculozei. S-a născut în Argentina, în 1887. La 16 ani și-a pierdut tatăl și apoi s-a mutat în Anglia, cu familia. Mama sa lucra ca stewardesă pe vapoarele civile, dar atunci când s-a îmbolnăvit a trebuit să fie înlocuită de către fiica sa, în vârstă de 21 de ani.

Își începe aventura pe faimoasa White Star Line și, mai precis, pe RMS Olympic. În septembrie 1911, vaporul Olympic s-a ciocnit cu un vas de război HMS Hawke. Cu chiu cu vai, Olympic a plutit până în port, având carena grav avariată. Puțin a lipsit să nu se scufunde. Era primul accident naval grav din care Violet Jessop, care s-a aflat la bord în momentul impactului, avea să scape nevătămată.

Violet stătea întinsă în pat când Titanic a lovit un aisberg

După naufragiul vaporului Olympic, Violet nu a fost încântată să se urce pe Titanic, dar a fost convinsă de prietenii ei care au crezut că va pierde o mare oportunitate. La doar 5 zile de când a părăsit portul, pe 10 aprilie 1912, Titanic a ajuns pe fundul Oceanului Atlantic.

Violet a ieșit din patul cabinei și a alergat imediat pe punte, unde a ajutat multe femei și copii să urce în bărci de salvare. Când i-a venit rândul, s-a îmbarcat pe barca de salvare nr. 16, luând cu ea și un bebeluș, preluat de la unul dintre ofițerii ce au rămas pe vas. A doua zi, după ce supraviețuitorii au fost salvați de către RMS Carpathia, tânăra a reușit să o găsească pe mama pruncului.

A suferit o fractură a craniului în efortul ei de a scăpa de pe luxosul Britannic, care se scufunda

În noiembrie 1915, luxosul vas Britannic a fost transformat în navă-spital. În plin război mondial, era folosit pentru repatrierea răniților din zona Mediteranei. Curajoasa Violet Jessop lucra, pe atunci, ca infirmieră, pe imensa navă.

Britannic a efectuat cinci călătorii în care a transportat nenumărați răniți, către țara de baștină. Spre sfârșitul lunii noiembrie a anului 1916 vasul a fost grav avariat de către o mină germană și în mai puțin de o oră avea să ajungă pe fundul Mării Egee.

Violet a sărit în apă, dar a ajuns sub chila navei, fiind lovită cu putere de către un fragment provenit din elicea vasului. Zeci de ani mai târziu, Violet a vizitat un medic plângându-se de dureri de cap severe. Ea a fost informată că avea o fractură de craniu pe care a suferit-o în timpul scufundării vasului Britannic.

Violet Jessop s-a retras din activitate abia în anul 1950. A călătorit de două ori în jurul lumii, s-a căsătorit și s-a stabilit în comitatul Suffolk. La un moment dat, ea a primit un misterios apel de la o persoană necunoscută, întrebând dacă ea a fost femeia care a salvat un bebeluș în timpul scufundării Titanicului. Când a spus că ea este, apelantul i-a spus: „Eu eram acel copil” și a închis telefonul.

ARTICOLE SIMILARE

Cercetătorii confirmă legătura dintre vitamina D și COVID-19

Andreea Damian

Eva Longoria îl sprijină pe Sacha Jafri în cea mai ambițioasă campanii umanitară din istorie

Tabu Tabu

Cât costă drobul de miel gătit de chef Cătălin Scărlătescu. Ingredientul secret pe care îl folosește în rețeta sa

Andreea Damian

Metoda periculoasă pentru mărirea buzelor la care apelează tinerele

Andreea Damian

Cele mai bune sfaturi pentru îngrijirea mâinilor în sezonul rece

Andreea Damian

Cum a apărut Nadia Comăneci la Premiile Oscar de anul acesta

Andreea Damian

Scrie un comentariu