Home > Agenda > Red Hot Chili Magic

Red Hot Chili Magic

În topul meu personal al concertelor din 2012, Red Hot Chili Peppers au fost pe locul 2, după Guns N’Roses din iulie – despre care am scris aici. Şi, poate, ar fi fost pe locul 1, dacă n-ar fi fost problemele de sonorizare care au făcut basul aproape imposibil de auzit. Taman basul. Taman instrumentul lui Flea, personajul-cheie al trupei. E ca şi cum ar trebui să te uiţi la Pe aripile vântului, fără scenele lui Clark Gable.

Presupunerea noastră a fost că, probabil, spectacolul a fost gândit pentru sală, nu pentru stadion. Şi, când s-au pomenit pe ditamai Arena, le-au dat pe toate la maximum; ceea ce a dus la distorsiuni. Şi totuşi, când m-am uitat pe site-ul trupei, am observat că întregul turneu “I’m With You” a fost programat pe stadioane – şi abia atunci am constatat că nu mai înţeleg nimic. Noroc că, pe măsură ce show-ul se derula – şi ce show! – lucrurile s-au reglat treptat. Pentru că Anthony Kiedis & compania au avut de oferit unul dintre cele mai fabuloase spectacole – şi pe parte muzicală, şi pe parte de visuals – interpretare – efecte – din câte mi-a fost dat să văd în cariera mea de maniac al concertelor. Nu pot decât să-mi imaginez, cu un oftat, cum ar fi fost spectacolul dacă fiecare instrument s-ar fi auzit limpede, precum cristalul.

Apropo de spectacol în sine: pur şi simplu, a fost impecabil. Gândit pe alternanţe de ritmuri – când cânţi rock cu influenţe funk nici nu prea ai cum altfel – completate de efecte, nu te lăsa nici o clipă să te detaşezi, să ieşi din magia momentului. Percuţionistul Chad Smith s-a auzit cel mai bine din tot grupul – şi a profitat pe deplin de highlight. Şi, deşi băieţii au renunţat la ţinutele tinereţii lor glorioase, nu s-au putut abţine să nu cânte goi până la talie, să nu se plimbe în mâini pe scenă şi să nu savureze fiecare clipă a showului.

Stilul Sox On Cox. Pe când lumea agita brichete pe sus, nu iPhones.

Ca dovadă că erau conştienţi de calitatea spectacolului: reclama de pe ecrane: “Did you enjoy the show? You may download it on www.rhcp.com/live”. Prima trupă care nu vinde doar muzică, ci şi înregistrările video ale propriilor concerte. Ceea ce mi se pare o alternativă bună, comercial vorbind, la vânzările clasice afectate serios de piraterie.

Ceea ce n-am înţeles: de ce, pe un stadion unde fumatul e interzis prin însuşi regulamentul de ordine interioară, s-a fumat ca într-un bar de mâna a opta din Rahova? De ce n-a intervenit nimeni? Cum se face că ditamai galeriile de microbişti, care bat şi… înjură, ca maşina de cusut, pot fi strunite de la fumat, iar fanii RHCP, care nu-s chiar manelişti şi nici houseri, nu?

Şi o sugestie pentru organizator. Poate ar fi indicat să înceapă hot sales mai devreme, nu în ultimele două zile. Aşa, pe ultima sută de metri, n-au profitat decât bucureştenii de superofertă; şi, deşi arena propriu-zisă era full, în tribune, lumea ocupa câte un scaun din trei. (Sau să nu mă acrediteze pe mine în tribună, să nu observ. 🙂 )

Articole asemanatoare
Red Hot Chili Peppers a cântat literalmente monumental în Egipt
Mariah Carey
Un cunoscut ONG îi interzice lui Mariah Carey să cânte în Arabia Saudită
The CURE vine pentru prima dată în România pe data de 22 iulie 2019
Eminem criticat după ce a folosit efecte sonore ale unor împușcături în timpul concertului

5 Responses

  1. Pingback : De ce iubim concertele « Culcă-te, Gheorghe, culcă-te, Ioane!

  2. amelia

    epic concertu’! nu stiu cum era din tribune, dar de pe gazonul celui mai ieftin bilet am vazut si am auzit impecabil. suflam in ceafa cercului auriu. vuietul tribunelor era senzational. best money i’ve spent this year.

Comenteaza acest articol

Red Hot Chili Magic

by   2 min
5