Tabu
HEALTH

Românii care nu vor plăti impozitul de 10% în concediul medical

Doar anumite categorii vor fi scutite de „taxa pe boală”, aprobată de Guvernul PSD-PNL și care a intrat în vigoare din acest an. 

Guvernul a adoptat, joi, o ordonanţă de urgenţă prin care vor fi scutiţi de la plata contribuţiei sociale pentru indemnizaţiile de concediu medical pacienţii cu afecţiuni oncologice, mamele cu copii bolnavi și gravidele.

Indemnizațiile pentru concediile medicale erau taxate până la finalul anului trecut cu 25% pentru contribuțiile la asigurările sociale (CAS) și cu 10% impozit pe venit. De la 1 ianuarie 2024, la acestea se adaugă alți 10%, impozit ce reprezintă contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS).

În februarie 2023, Senatul a eliminat, prin adoptarea unor amendamente la OUG 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, taxarea cu 10% a concediilor medicale.

Concediile medicale, taxate suplimentar de politicieni

Angajații români care se îmbolnăvesc și au nevoie de concediu medical vor primi sume mai mici pentru perioada de îngrijiri medicale, după ce Guvernul a introdus de la 1 ianuarie o nouă taxă de 10% din salariu brut. Noua taxă a fost introdusă de Guvernul Ciolacu la finalul anului trecut, printr-o ordonanță de urgență.

În urma solicitărilor înaintate de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice privind eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale pentru pacienţii cronici şi cu boli rare și a criticilor provocate în spațiul public de această măsură, partidele politice au făcut din această temă un subiect electoral, anunțând că vor face demersuri pentru a elimina așa-numita „taxă pe boală”. 

Joi, Guvernul PSD-PNL a adus un amendament prin care sunt scutite de plata indemnizației de la plata contribuţiei sociale pentru indemnizaţiile de concediu medical pacienţii cu afecţiuni oncologice, mamele cu copii bolnavi și gravidele, precum și cazurile de urgență. 

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Ce se întâmplă dacă apeși acest punct timp de 30 de secunde? Vei fi surprins de efectele sale!

Andreea Damian

Schimbări importante! Instagram impune o nouă restricție

Andreea Damian

Ce riscuri uriaşe îşi asumă femeile care nasc acasă în România

Andreea Damian

Legătura incredibilă dintre murături şi Covid-19

Andreea Damian

Perioada de izolare la domiciliu a salvat milioane de vieți în Europa

Andreea Damian

Ce sa NU faci la sala

realitatea

Scrie un comentariu