Tabu
Image default
CULTURE

Stiai ca Mircea Cantor a expus in cele mai mari muzee ale lumii?

Mircea Cantor s-a nascut in Romania in 1977. De atunci s-au intamplat multe cu artistul care se considera astazi un cetatean al lumii si a expus in cele mai celebre galerii.

 

Lucrarile lui, considerate de multi drept comentarii subtile asupra starii societatii, au drept mijloace de exprimare cele mai diverse media: fie ca este vorba de video, animatie, sculptura, desen, fotografie sau pictura. Iar revista Art in spune despre aceste lucrari ca sunt intelgente si gratioase, mergand pe o linie fina de demarcatie intre concizie si restrangere, care ne aminteste ca dorinta de semnificatie este una dintre cele mai umane si insatiabile nevoi.   

 

 

Printre cele mai aclamate dintre lucrarile lui Cantor se numara Deeparture, un film avand in centru un lup si o caprioara, captivi intr-un spatiu alb, care se privesc si se urmaresc. Deeparture (2005) a fost expus The Museum of Modern Art si, spun criticii de arta, isi are originile in performance-ul lui Joseph Beuys din 1974, cand artistul german a fost livrat, invelit in pasla, la galeria Rene Block din New York, unde a impartit, pentru o saptamana, acelasi spatiu cu un coiot. Totusi, lucrarea lui Cantor este fundamental diferita, sustragand complet artistul din mediu si lasand animalele, intr-o postura care le este nefireasca, intr-o stare de asteptare care, reluata mereu, induce privitorului un sentiment bizar de profunzime si identificare cu personajele video-ului.    

 

 

Lucrarile lui Cantor sunt incluse in colectiile The Museum of Modern Art din New York, Walker Art Center din Minneapolis, The Philadelphia Museum of Art, iar artistul este reprezentat la Paris de catre Yvon Lambert Gallery, in Tel Aviv de Dvir Gallery si in Roma de Magazzino.   

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Stiai ca textele Agathei Christie functioneaza ca un drog?

realitatea

Sărbătoritul zilei

realitatea

MacKenzie Bezos, fosta soţie a fondatorului Amazon, gest măreț după finalizarea divorțului

Andreea Damian

România investește în bugetele serviciilor, Japonia pune pe primul loc știința

Dora Constantinovici

Paris aduce un omagiu prințesei Diana: o piaţă va purta numele ei

Andreea Damian

STING in concert la Bucuresti

realitatea

Scrie un comentariu