Tabu
Image default
CULTURE

Stiai ca transsexualismul a fost scos de pe lista bolilor mintale?

Am cautat termenul “transsexualism” pe dex online si am aflat ca pentru romani acesta inseamna un sentiment delirant, o dorinta de a apartine sexului opus. Dupa cum mi s-a explicat mai tarziu, este necesar ca fenomenul sa figureze pe o astfel de lista, pentru ca este nevoie de un diagnostic ca sa se poata face o operatie.

In Franta, pana anul trecut, transsexualismul figura pe o lista similara. “Tulburarea de identitate de gen” figura pe lista tulburarilor psihiatrice pe termen lung, iar de Ziua Internationala Impotriva Homofobiei si Transfobiei, transsexualismul a fost scos de pe lista bolilor mintale. Dupa ce au trecut cateva decenii de la depatologizarea homosexualitatii, transsexualii spun ca o astfel de masura este un pas inainte. Dar nu neaparat. Bloggerul transsexual Caphi a declarat pentru Time ca “este un inceput”, dar doar atat, pentru ca in practica, drepturile transsexualilor nu se vor imbunatati neaparat. In Franta, transsexualii trebuie sa aiba mai intai operatia de schimbare de sex inainte de a-si putea schimba actele, iar ca sa obtina operatia trebuie sa treaca prin nenumarate evaluari medicale. George Louis Tin, presedintele IDAHO din Paris, spune ca, desi transsexualii nu mai sunt considerati bolnavi mintal, depind in continuare de medici si nu pot sa ia decizii pe cont propriu. Cei mai multi dintre activistii francezi sunt totusi ingrijorati ca aceasta masura este doar o evitare a unor subiecte mai presante, cum ar fi legalizarea casatoriilor sau a adoptiilor gay.
In Franta, operatiile de schimbare de sex, dar si tratamentele sunt suportate de stat, dar transsexualii nu au dreptul sa isi aleaga un medic. Din acest motiv, multi dintre transsexuali aleg sa se opereze, pe cheltuiala lor, in Belgia, ca sa beneficieze de medici mai buni.  Unii dintre transsexuali isi fac singuri documentarea pentru tratamentele cu hormoni, iar cel mai deranjant lucru pentru ei este totusi ca trebuie sa isi faca operatia si sa devina sterili inainte de a beneficia de carti de identitate noi. Daca refuza sa se opereze, transgenderii care au ales sa isi traiasca viata ca membrii ai sexului opus, dar fara modificari ale corpului, nu pot avea acte de identitate ca apartinand celuilalt sex. Asta in conditiile in care Spania si Marea Britanie, desi nu au scos transsexualismul de pe lista tulburarilor mintale, nu cer transsexualilor sa faca operatia inainte de a le acorda identitatea pe care si-au ales-o. Activistii spun ca de fapt marea problema este obligatia sterilizarii, care este o violare a drepturilor omului. Dar, cum Ministrul Sanatatii din Franta a promis ca va convinge si alte tari din Uniunea Europeana sa scoata transsexualismul de pe lista tulburarilor psihice, putem sa spunem impreuna cu presedintele IDAHO ca si acesta este un inceput.

Sursa: time.com

ARTICOLE SIMILARE

Cum arată Samjiyon, „utopia socialismului”, orașul pe care Kim Jong-un l-a reconstruit din temelii

Andreea Damian

NUNTA la Kanal D! BIANCA se marita!

Papa Francisc lasă finanțele Vaticanului pe mâna femeilor

Andreea Damian

Stiai ca s-a descoperit prima planeta-sora a Pamantului?

realitatea

Tina Turner, „simple the best” la 80 de ani

Andreea Damian

Cantat, liderul Noir Desire interzis la festivalurile de muzică din vară

Dora Constantinovici

Scrie un comentariu