Tabu
Image default
CULTURE

Stiai ce inseamna curajul?

O echipa de cercetatori de la Weizmann Institute of Science din s-a apucat sa cerceteze mecanismele care se pun in functiune in creier cand vine vorba de curaj. Participantii la experimentul organizat de Dr. Duda, Uri Nili si restul echipei de cercetatori au trebuit sa aleaga daca isi vor apropia sau indeparta un obiect, asta in timp ce creierele lor erau scanate cu ajutorul rezonantei magnetice, dupa ce li se aplicase, in prealabil, un chestionar privind teama de serpi si fusesera impartiti in fricosi si curajosi. Obiectele folosite pentru experiment au fost un ursulet de jucarie si un sarpe viu.

 

Dupa cum se asteptau si cercetatorii, frica subiectiva si o excitatie somatica mare au aparut in momentul in care participantii la studiu au decis sa indeparteze sarpele. Dar, uimitor, atunci cand si-au apropiat sarpele, s-a constatat aceeasi excitatie, dar cu o frica subiectiva mult mai mica (sau un grad mai mic de excitatie combinat cu un nivel mult mai mare al fricii).

 

RMN-ul a mai dezvaluit ca activitatea din creier se concentreaza in regiunea numita asACC din cortex atunci cand participantii au ales sa fie curajosi si sa nu cedeze in fata fricii. Cand nivelul de frica a crescut, s-a observat activitate scazuta in lobul temporal.

 

Curajul, asa cum l-au definit cercetatorii in urma studiului, este ceea ce face creierul nostru in timpul activitatii constiente si voluntare de a infrana frica, iar rezultatele – legate de activitatea din cortex – vor putea fi folosite in interventii terapeutice destinate celor care au probleme legate de frica.

 

ARTICOLE SIMILARE

Grolsch Awakening – studiu despre pasiunile românilor

Serialul „Grey’s Anatomy” revine cu sezonul 18

Andreea Damian

Surprize, surprize! STEFAN BANICA …la TVR, cu Iuliana Tudor!!!

Vegheati de ingeri, in Ceruri! Cei 8 care au pierit in accidentul aviatic de ieri – MARTURII

Discriminare rasiala – exista rase superioare?

realitatea

Beyonce, „cenzurată” la concertul dedicat lui Nelson Mandela

Andreea Damian

Scrie un comentariu