Tabu
Image default
lifestyle

Zece lucruri pe care nu le stiai despre ziua de vineri 13

1.    In calendarul gregorian, vineri 13 apare de aproximativ 3 ori pe an. Orice zi de 13 a unei luni va cadea vinerea daca luna respectiva a inceput intr-o duminica.

2.    Cea mai veche marturie scrisa cu privire la superstitiile legate de vineri 13, in limba engleza, a aparut intr-o biografie din 1869 a lui Gioachino Rossini, care a si murit intr-o astfel de zi.

3.    Originile superstitiilor legate de vineri 13 sunt impartite. O categorie vine dinspre numerologie, unde 12 era numarul perfect, complet (12 triburi ale lui Israel, 12 luni ale anului, 12 apostoli), iar 13 era cel care strica armonia (o legenda care isi are originile in Cina de taina spune ca daca asezi 13 oameni la o masa unul dintre ei va muri). O alta categorie de superstitii provine din semnificatia populara a zilei de vineri: Vinerea Neagra a fost asociata cu caderi ale Bursei, Iisus a fost crucificat vinerea.

4.    Dupa aparitia romanului lui Dan Brown, Codul lui Da Vinci, o alta teorie legata de semnificatia zilei de vineri, 13, a devenit populara: se spune ca regele Philip a ordonat arestarea in masa a Cavalerilor Templieri intr-o vineri, pe 13 octombrie 1307.

5.    Un studiu efectuat de un institut de cercetare a fobiilor din Asheville, Carolina de Nord sustine ca intre 17 si 21 de milioane de persoane din SUA sunt afectate de frica de aceasta zi, si refuza sa iasa din casa sau sa plece in calatorii.

6.    In medie, o zi de vineri 13 apare o data la fiecare 212.35 zile.

7.    Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Atena din 2004 s-a desfasurat pe data de 13 august, intr-o vineri.

8.    Cea de-a 13-a carte din “O serie de evenimente nefericite” a fost lansata vineri, 13 octombrie 2006, de catre Lemony Snicket.
 
9.    Patru dintre cele 12 filme din serie “Vineri 13” au fost lansate intr-o zi de vineri, 13. De asemenea, continuarea e programata sa fie lansata pe 13 august 2010, intr-o vineri.

10.    Astazi a fost lansat filmul “2012” si este vineri, 13 noiembrie 2009.

sursa: wikipedia

ARTICOLE SIMILARE

Jaf la Cannes – Bijuterii de 40 milioane E furate in plina zi

Singura cafea din România premiată de Institutul German DLG

Campioana olimpica Gabby Douglas, in mijlocul unui scandal RASIST

Obama a pus mana pe chilotii lui Katy Perry!

Oana Zăvoranu si-a pierdut surorile gemene la cutremur!

Lindsay Lohan minte că a salvat 40 de copii indieni

realitatea

6 comentarii

Scrie un comentariu