Tabu
LIFESTYLE

De ce unii elevi au rezultate slabe la invatatura?

Indiferent ca esti parinte sau profesor, este bine sa te gandesti la toate problemele care apar in institutiile de invatamant, pentru ca prin ignoranta ele nu pot fi niciodata rezolvate. Exista anumite probleme ce apar ocazional in sistemul scolar si care pot afecta rezultatele la invatatura ale unor elevi, ii pot rani emotional pe acestia, indeosebi pe tinerii sensibili.

Un lucru despre care multi parinti nu vor sa discute este agresiunea psihologica pe care uneori anumite cadre din institutiile de invatamant o au asupra copiilor lor. Se intampla sa apara cate o stire la TV care sa arate ca violenta in scoli exista si te gandesti ca este posibil sa fie un caz izolat. Te intrebi daca nu cumva a fost vina elevului, ce anume a provocat profesorul sa procedeze astfel.

In realitate situatiile trebuie analizate cu atentie pentru ca este posibil ca un astfel de comportament violent sa vina din partea unui profesor care considera ca un elev poate fi pedepsit insultandu-l, umilindu-l in fata clasei. Este vorba despre abuzul de putere al profesorului asupra elevului care a gresit intr-un fel, probabil a fost prins ca a copiat.

Multi din elevii de varsta scolara sau de liceu au dificultati de invatare, unii sunt lipsiti de motivatie, altii sunt stresati, anxiosi, sau preocupati doar de distractie. Parintii elevilor sunt ingrijorati si reticenti in ceea ce priveste performanta lor scolara. O parte din elevi sunt capabili sa retina lectia din clasa, sa absoarba cunostintele rapid si considera ca nu mai trebuie sa invete acasa.

Sunt elevi pentru care studiul este distractiv si elevi pentru care studiul este plictisitor, nu au niciun interes pentru a invata. Pentru a reusi sa obtina rezultate bune la lucrari, la teze, ei folosesc tot felul de metode de copiat: pe sub banca, cu fituica mobila sau care se ruleaza, cu telefonul cu programul ShMessenger, fac copiute din hartie pe care le tin la ciorap si altele. De asemenea cumpara dispozitive de copiat: cutia GSM pentru copiat si casa de copiat fara fir, pixul cu cerneala invizibila plus lampa UV, ceasul de copiat cu text reader, pixul de copiat cu cartela SIM plus casca de copiat.

O alta problema care apare in scoli si care afecteaza din punct de vedere psihologic elevii este frica. Sunt profesori considerati ca fiind ,,raiˮ de catre elevi pentru ca sunt foarte severi cu acestia, vor ca elevii sa invete de frica. Astfel de mijloace de frica nu sunt bune pentru a fi folosite in scoli, ele reprezinta o educatie dura care poate distruge increderea si sanatatea copiilor.

Sunt profesori care folosesc cuvinte peiorative la adresa elevilor, ii jignesc, iar acestea sunt ca o otrava in sufletul lor, ii fac sa se simta prost, au un efect psihologic negativ asupra lor. Este un fel de tortura mentala aplicata elevilor in dorinta de a-i manipula sau a-i faca sa invete. Din pacate astfel de elevi nu pot fi convinsi sa invete de frica, ei devin timizi, neincrezatori si inhibati. Unii prea sensibili pot suferi de depresie si anxietate. Pentru ei timpul pe care il petrec la scoala devine neplacut iar capacitatea de invatare scade. Ei se plang la parinti ca sunt discreditati, ca sunt dati ca exemplu negativ sau li se expun public, in clasa, slabiciunile prin vorbe umilitoare.

Astfel de cazuri sunt individuale dar exista, iar copiii care se afla in astfel de situatii sufera cu siguranta din punct de vedere psihic si trebuie ajutati de parintii lor. Un copil sensibil care are astfel de experiente in scoala isi poate aminti de ele cu regret mai tarziu, in viata sa. Un exemplu este dat de scriitoarea italiana de nuvele Susanna Tamaro care spunea ca ,,pentru ea anii de scoala au fost cei mai rai din viata sa, pentru ca avea permanent sentimentul de neputinta

De asemenea scriitorul si pictorul Hermann Hesse spunea despre perioada cand era elev: ,,profesorii nostri cereau de la noi virtuti pe care ei nu le aveau.ˮ Astfel de oameni au fost si au ramas sensibili si au hotarat sa-si spuna parerea despre anumiti profesori incapabili sa empatizeze si sa inteleaga ca un elev poate fi un copil foarte sensibil, ce poate cadea in depresie din cauza agresiunii lor verbale.

ARTICOLE SIMILARE

MESAJUL egoist al lui Viorel Lis: “Sunt cel mai fericit, CĂ MOR O DATĂ CU OANA”

Adrian Cristea rupe tăcerea: «Victor o brusca pe Bianca, o trăgea de păr»

WHAT’S UP in pericol sa-si piarda vederea!

6 sfaturi despre DIETE

Grecia impune noi reguli pentru turiști, începând din luna mai 

Andreea Damian

Adrienne Kolesza, polițista sexy de pe Instagram. Șoferii o imploră să-i amendeze

Andreea Damian

Scrie un comentariu