Tabu
HEALTH

Nu mai arunca alimentele expirate! Care sunt explicațiile

Evitarea pericolelor alimentare este motivul pentru care oamenii verifică adesea datele de expirare de pe ambalajele alimentelor. Mesajele puse pe diferitele produse alimentare cuprind o gamă amețitoare de expresii: „cel mai bine de”, „se folosește până la”, „cel mai bine dacă a fost folosit înainte”, „cel mai bine dacă este folosit de”, „proaspăt garantat până la”, „înghețat până la” și chiar o etichetă „născut pe” aplicată unei beri.

Oamenii consideră că ele sunt date de expirare sau data la care un aliment ar trebui să ajungă la gunoi. Dar aceste date nu au nimic de-a face cu momentul în care mâncarea expiră sau devine mai puțin sigură de consumat. Un sistem de datare a produselor bazat pe o abordare științifică ar putea face mai ușor pentru oameni să diferențieze alimentele pe care le pot mânca în siguranță de cele care ar putea fi periculoase.

Oamenii aruncă multă mâncare pe aproape întreg Mapamondul. Se întâmplă în zonele cu un nivel de trai decent spre ridicat. Spre exemplu, în cea mai dezvoltată țară a lumii, SUA, 40% din alimente sunt aruncate în fiecare an! De vină, în principal, este eticheta produsului. Odată ce omul citește pe etichetă că respectivul aliment a expirat este tentat să-l arunce la gunoi.

De ce să NU aruncăm alimentele expirate?

Datele de expirare indică prospețimea maximă. În SUA, fiecare persoană irosește aproximativ 219 kilograme de alimente în fiecare an. O mare parte din această cantitate ajunge la gunoi deoarece cumpărătorii consideră produsele expirate. În realitate, datele de expirare de pe ambalaje indică doar data la care mâncarea este în cea mai bună stare – adică, dacă o consumi înainte de această dată, vei obține cu siguranță cea mai bună calitate a produsului. Asta nu înseamnă că după data de expirare produsul respectiv nu mai este comestibil!

Datele de expirare nu indică riscul toxinfecțiilor alimentare. Datele de expirare fac mai mult bine magazinelor decât clienților! Logic, de altfel. Un produs aruncat de tine înseamnă automat nevoia de a cumpăra altul din aceeași gamă! Potrivit doctorului Ted Labuza, profesor de știință și nutriție a alimentelor la Universitatea din Minnesota, 70% din datele înscrise pe etichete sunt presupuneri. Totuși, majoritatea oamenilor preferă să piardă bani aruncând alimente expirate, în loc să le consume…

Un produs mai vechi dintr-un magazin poate fi mai proaspăt decât unul mai nou, în funcție de condițiile de transport. Uneori, alimentele, cum ar fi produsele de origine animală, se pot strica înainte de ziua de expirare de pe etichetă! În schimb, biscuiții sunt încă buni chiar și la 6 luni după ce au expirat! Datele vizează mai mult calitatea alimentelor decât siguranța acestora. De exemplu, chips-urile nu pot fi la fel de crocante ca atunci când erau produse, dar pot fi consumate în siguranță. Atenție, deci, la alimentele perisabile, cum ar fi carnea, pestele și produsele lactate. Consumă-le în câteva zile de la achiziționarea sau congelarea acestora. În schimb, în cazul alimentelor nefrigorifice data de expirare nu înseamnă automat și că produsele respective nu mai sunt bune! Ouăle, de exemplu, pot fi consumate și la 5 săptămâni după cumpărare, chiar dacă data de pe cutie le dă expirate cu mult înainte! Brânza care a expirat în iulie 2022 poate fi în continuare bună. Depinde de modul de depozitare. Dacă nu a fost expusă umezelii, cu siguranță nu s-a alterat!

Acordați atenție modului în care produsul miroase și arată. Nasul te va ajuta să înțelegi dacă respectivul aliment este în regulă. De exemplu, miroase somonul înainte de a-l găti. Dacă e alterat va avea un miros puternic și pete maro / gri pe margini. De asemenea, peștele proaspăt va reveni la forma inițiala când apeși pe el. Când e stricat, peștele va rămâne moale. Același lucru este valabil și pentru alte produse.

ARTICOLE SIMILARE

Mituri despre gripă în care nu ar trebui să mai crezi

Andreea Damian

Consumul de băuturi dietetice creşte riscul de accident vascular cerebral sau atac de cord

Andreea Damian

Ce să faci când te înțeapă o albină. 10 lucruri care-ți pot salva viața

Andreea Damian

Alimentele de toamnă care nu trebuie să lipsească din farfurie

Andreea Damian

Noi reguli pentru a mânca sănătos pe care orice femeie ar trebui să le urmeze

Andreea Damian

O bacterie rezistentă la antibiotice se răspândește rapid în spitalele din Europa

Andreea Damian

Scrie un comentariu