Tabu
CULTURE

Stiai care este istoria sarutului?

Sarutul este unul dintre cele mai frecvente modalitati prin care oamenii interactioneaza intre ei. De la sarutul parintesc, la cel amical si pana la cel pasional, sarutul este un gest care creeaza o legatura speciala intre oameni.

 

Dar cum a aparut el si care au fost primele sale semnificatii?

Se pare ca cele mai vechi informatii legate de sarut se afla in scrierile vedice aparute in India in jurul anului 1500 i.e.n. Timp de cateva sute de ani dupa aceea sarutul nu mai apare mentionat in nicio scriere care sa fi ramas pana in preznt.

Abia in jurul anului 350 e.n., sarutul este din nou mentionat in poemul epic indian "Mahabharata" ca fiind un semn de afectiune intre oameni.

Potrivit antropologilor, grecii antici au invatat despre sarut abia dupa ce Alexandru cel Mare a invadat India in 326 e.n.
In Imperiul Roman, oamenii obisnuiau sa-si sarute prietenii, membrii familei si partenerii de viata. Se pare ca odata cu ei a aparut si sarutul pasional care l-a inlocuit pe cel platonic. 

De-a lungul istoriei, diferitele culturi au facut din sarut un gest solemn. De exemplu, sarutul pe care tinerii casatoriti si-l dau la sfarsitul oficierii slujbei religioase a fost considerat inca din perioada Imperiului Roman ca un legamant pe care cei doi il faceau unul fata de celalalt si amandoi in fata lui Dumnezeu. Acest obicei se pastreaza inca si azi.

Cateva statistici interesante legate de sarut:

1. Potrivit statisticilor, o femeie saruta, in medie, 29 de barbati, pe tot parcurul vietii si fiecare persoana petrece, in medie 20.160 minute (doua saptamani) sarutandu-se.

2. Cel mai mare numar de persoane sarutate de un singur om s-a inregistrat in 1990, la un festival din America. Atunci Alfred Wolfram a sarutat 8001 persoane in 8 ore (cam 16 persoane pe minut).

3. Cel mai lung sarut din lume a durat 130 ore si 2 minute.

4. Chile detine recordul cu cel mai mare numar de oameni care s-au sarutat in acelasi timp si in acelasi loc. Evenimentul a avut loc in 2004, cand, in capitala Santiago, 4.000 de cupluri s-au sarutat in acelasi timp.

5. 66% la suta dintre oamenii inchid ochii atunci cand saruta.

6. Un sarut obisnuit ajuta la arderea a 2 calorii, pe cand un sarut "frantuzesc" elimina 5 calorii.

7. Varsta medie la care o persoana experimenteaza primul sarut este 14 ani.

8. Primul film in care a fost filmat un sarut a fost "The Kiss", in 1896, iar protagonistii au fost John C. Rice si May Irwin.

ARTICOLE SIMILARE

Stiai care sunt cele mai urate vedete?

realitatea

Care e povestea Jerusalema? Cum a început această provocare globală

Andreea Damian

Filmul “Legături bolnăvicioase” va fi proiectat la Stockholm Queer Film Festival

realitatea

La asta nu v-ați aşteptat: Michelle Obama va lansa un album Rap intitulat “Let’s Move!”

Roisin Murphy, despre accidente fericite

realitatea

Stagiune de toamnă

realitatea

Scrie un comentariu