Home > Lifestyle > Anticoncepționalele ne protejează de cancerul ovarian

Anticoncepționalele ne protejează de cancerul ovarian

Pastilele contraceptive le asigură femeilor o protecție substanțială și de lungă durată împotriva cancerului ovarian, conform unui studiu condus de Oxford.

Cercetătorii susțin că femeile sunt protejate timp de 30 de ani împotriva acestei afecțiuni, chiar și după ce au încetat administrarea de contraceptive. Au aflat, de asemenea, că cu cât e mai mare durata de tratament cu astfel de pastile, cu atât suntem mai protejate și că o durată de administrare de 15 ani înjumătățește riscul de a face cancer ovarian.

Cercetătorii au estimat că în țările mai bine dezvoltate, după un tratament cu anticoncepționale de 10 ani, acest risc scade de la 12 la 8 femei din 1000 și riscul decesului din cauza acestei boli înainte de 75 de ani, scade și el de la 7 la 5 femei din 1000. Un studiu recent a încorporat rezultatele a 45 de analize epidemiologice ale cancerului ovarian din 21 de țări.

Au participat 23,257 femei cu cancer ovarian, din care 31% au folosit contraceptive și 87,303 de femei fără cancer, din care 37% au folosit contraceptive. Conducătorul proiectului, profesor Valerie Beral, director al Cancer Research UK Epidemiology Unit la Universitatea Oxford spune: ”În întreaga lume, pastila a protejat 200,000 de femei de cancerul la ovare și a stopat 100,000 de decese din această cauză. Mai mult de 100 de milioane de femei iau acum anticoncepționale, așa că numărul de femei care previn această boală va crește în următoarele decenii la aproape 30,000 pe an.”

Text de Alina Greavu

Pastila nu numai că ne oferă o protecție de lungă durată împotriva cancerului endometrial, ci și una de scurtă durată împotriva cancerului la sân și cancerului cervical. ”Femeile tinere nu trebuie să se teamă că pot face cancer din cauza pastilelor contraceptive pentru că șansa de a nu face cancer ovarian este mai cu mult mare decât riscul de a dezvolta un alt tip de cancer din cauza pastilei”, susține Sir Richard Peto, colaborator al studiului. În mare parte, femeile tinere iau anticoncepționale pentru a nu rămâne însărcinate. Se cunosc și câteva riscuri de sănătate la utilizatoarerele noi, dar acestea sunt depășite cu mult de faptul că aceste pastile previn cancerul ovarian, unul dintre cele mai periculoase tipuri de cancer.

Multe femei au luat pastile contraceptive fără a consulta un medic specialist și au ajuns în situații în care își regretă inconștiența.. Acestea uneori acuză faptul că au luat în greutate, că au dureri de cap și sâni, că au sângerări între menstruații, stări de greață, că le crește tensiunea, că au o senzație de mâncărime la nivelul pielii, tulburări de vedere, migrene și alte simptome. Cel mai indicat este să consultăm un ginecolog și sa nu luăm NICIODATĂ de capul nostru anticoncepționale, altfel ne vom trezi cu cine știe ce efecte secundare.

Articole asemanatoare
Simptomul cancerului ovarian pe care majoritatea femeilor îl ignoră
Metodele contraceptive cu regim extins de administrare, o solutie pentru femeile moderne
Pilula anticoncepțională de la A la Z
Pierce Brosnan, coplesit de durere! Fiica lui, ucisă de aceeaşi boală care a răpus-o pe mama ei

Loading...

Comenteaza acest articol

Anticoncepționalele ne protejează de cancerul ovarian

by realitatea   2 min
0