Tabu
HEALTH

Apendicita sau dureri abdominale: cum să faceți diferența și când să vă faceți griji?

Apendicita are ca rezultat dureri abdominale, dar nu toate durerile abdominale sunt un semn de inflamație a apendicelui. Este important să știi cum să reperezi semnele care ar trebui să te determine să consulți medicul.

Apendicita acută este un motiv comun pentru durerea abdominală bruscă și severă. Dar durerea abdominală poate fi și semnul altor patologii (gastroenterită, indigestie, crampe abdominale, infecție urinară etc.). Caracteristicile acestei dureri (intensitate, durată, localizare) și existența altor simptome (febră, greață, vărsături) sunt potențial indicative ale apendicitei. Aflați cum să faceți diferența dintre durerea abdominală și apendicită și cum să reacționați.

1. Localizarea durerii în apendicită

Apendicele este o creștere mică, la nivelul intestinului gros, situată în partea dreaptă inferioară a abdomenului. Când apendicele devine inflamat ca urmare a obstrucției ductului său de către materii fecale, un viermi rotunzi, o tumoare sau o altă obstrucție, atunci este inflamația apendicelui cunoscută sub numele de apendicită. Atacul de apendicită apare în majoritatea cazurilor la subiecții cu vârste cuprinse între 10 și 30 de ani. Prin urmare, trebuie să rețineți că atacul de apendicită are ca rezultat dureri intense și bruște în partea inferioară, partea dreaptă a abdomenului. Această durere ar trebui să vă determine să consultați medicul. Cu toate acestea, la bebeluși și copii, durerea apendicitei poate fi mai difuză. O altă particularitate: la femeile însărcinate sau la vârstnici, durerea poate fi redusă. Dacă aveți dubii, nu ezitați să consultați medicul, deoarece dacă apendicele se rupe, atunci riscați să dezvoltați peritonită, cu alte cuvinte, o infecție a întregii cavități abdominale.

2. Greață și vărsături în cazuri de apendicită

În cazurile de apendicită, greața și vărsăturile apar după prima apariție a durerii abdominale. Durerea persistă după vărsături. Pe de altă parte, în cazurile de gastroenterită sau toxiinfecții alimentare, durerile abdominale sunt în general ameliorate prin vărsături.

3. Un stomac dur la palpare în caz de apendicită

În cazul inflamației apendicelui, palparea părții abdomenului situată în dreapta jos (fosa iliacă dreaptă) relevă un stomac neflexibil, ceea ce se numește apărare abdominală. Palparea este dureroasă, iar această durere se intensifică atunci când presiunea abdominală este eliberată.

4. Apariția unei febre ușoare pe lângă durere, posibil semn de apendicită

În caz de dureri abdominale, printre semnele care ar trebui să vă alerteze asupra unei posibile apendicite, și deci să vă determine să consultați urgent medicul, se numără febra. 

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Ce trebuie să respecți dacă nu porți mască de protecție în public

Andreea Damian

Bacteriile fac „striptease” pentru a păcăli antibioticele și supraviețuiesc astfel

realitatea

4 plante care îți taie pofta de dulce

Andreea Damian

Nu mai arunca semințele fructelor! Consumul lor ne poate îmbunătăți sănătatea

Andreea Damian

Cum a slăbit de fapt Beyonce după nașterea gemenilor? Totul despre dieta sa. FOTO

Andreea Damian

Scrie un comentariu