Tabu
LIFESTYLE

Atrofierea creierului cauzeaza depresii

Depresia, in cazul celor care sufera de scleroza multipla, nu tine de severitatea bolii si nici de stadiul in care se afla suferindul. Primul studiu efectuat in acest sens pe subiecti umani de catre UCLA a ajuns, totusi, la o concluzie interesanta legata de aceasta forma de depresie. Cauza, insa, nu este una psihologica, ci mai degraba fizica: atrofierea unei zone a hipocampusului, acea parte a creierului ocupata cu memoria.   

 

 

Dr. Nancy Sicotte, de la UCLA, impreuna cu colegii sai, au folosit rezonanta magnetica pentru a identifica acele zone din creier care sunt diferite la oamenii care sufera de scleroza multipla fata de ceilalti oameni. Se pare ca aceasta atrofiere a unei zone a creierului cauzeaza o hiperactivitate in zona hipotalamusului, care, in mod normal, regleaza multe procese fiziologice si controleaza reactiile la stress. Iar aici apare cauza depresiei. “Depresia este unul dintre cele mai comune simptome printre oamenii care sufera de scleoza multipla”, a declarat Stefan Gold, unul dintre cercetatorii implicati in proiect.

 

 

Experimentul, efectuat pe 29 de subiecti cu scleroza multipla si 20 de oameni sanatosi, a aratat ca suferinzii elibereaza mult mai mult cortisol decat cei sanatosi, datorita activitatii mult peste medie a hipotalamusului. Inca nu s-au facut comparatii intre depresivii cu scleroza multipla si cei ale caror depresii au survenit in urma altor cauze, dar, odata ce acestea vor fi facute, exista speranta ca procesul va putea fi macar incetinit, daca nu oprit definitiv.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Vrei să-ți îmbunătățești viața? Învață să spui NU

Andreea Damian

Ce sex va avea al doilea copil al ELENEI BASESCU

O soprana romanca vrea sa se sinucida in Franta

IUBITUL secret al Iuliei Albu

Dieta cu ajutorul căreia Elena Udrea a slăbit 12 kg în 2 luni

realitatea

MESAJUL DUR al Oanei Pellea pentru familia lui Ionuţ Anghel

Scrie un comentariu