Tabu
CULTUREHEALTHSlider

Bacteriile fac „striptease” pentru a păcăli antibioticele și supraviețuiesc astfel

Bacteriile au fost prinse „dezbrăcându-se” pentru a păcăli antibioticele și pentru a supraviețui, arată oamenii de știință.

Cercetătorii de la Universitatea Newcastle au filmat bacterii „dezbrăcându-se” și dându-și stratul exterior – sau peretele cellular jos pentru a scăpa de antibiotice. Antibioticele atacă pereții celulari, astfel încât oamenii de știință consideră că aceasta este o nouă formă de rezistență la medicamente și ar putea explica de ce unele infecții continuă să recidiveze.

Unele specii de bacterii au un perete celular construit din zaharuri și aminoacizi (blocurile de proteine). Acesta oferă bacteriei formă și protecție, dar este, de asemenea, un punct slab care poate fi exploatat de antibiotice. Primul antibiotic descoperit, penicilina, poate străpunge peretele celular și determină astfel un fel de explozie a bacteriilor.

Studiul recent, publicat în Nature Communications, a analizat bacteriile de la pacienții vârstnici cu infecții ale tractului urinar care continuau să reapară. Cercetătorii au observat că unele bacterii răspundeau la tratamentul cu antibiotice ieșind ușor din peretele lor celular pentru a scăpa de efectele medicamentului.

Pot ele să rămână în viață dacă nu mai au perete celular?

Ideea de bacterii existente în afara peretelui lor celular nu este nouă – ele sunt numite bacterii în formă de L. Cercetătorii spun însă că este prima dată când s-a demonstrat că bacteriile pot folosi acest truc pentru a supraviețui tratamentului cu antibiotice. “Este absolut fascinant, vedem ceva complet diferit de ce am văzut și știut până acum”, a declarat pentru BBC dr. Katarzyna Mickiewicz, cercetător la Universitatea Newcastle. Ea a adăugat: „Nu toate bacteriile supraviețuiesc, doar câteva, dar ele pot fi suficiente pentru a provoca infecții recurente”.

Bacteriile în formă de L, lipsite de perete celular ar trebui să fie distruse de sistemul imunitar al organismului, dar acest lucru s-ar putea să nu se întâmple la pacienții vârstnici sau la persoane cu anumite afecțiuni care, de asemenea, slăbesc apărarea organismului. Peretele celular se reformează ulterior odată ce antibioticul a dispărut. Bacteriile au multe trucuri în mânecă pentru a supraviețui, cum ar fi pomparea antibioticului în afara celulelor lor sau distrugerea substanței chimice care e periculoasă pentru integritatea lor.

ARTICOLE SIMILARE

Drama uneia dintre vocile de aur ale României: Aura Urziceanu ar fi ajuns într-un azil ponosit din Canada, diagnosticată cu Alzheimer

Andreea Damian

Festival ART200. Corp fluid/ Concert performativ

Andreea Damian

Intelege-ti propriile emotii, asculta-ti corpul!

realitatea

Principalele norme de igiena in saloanele de infrumusetare

realitatea

Gwyneth Paltrow, fotografie rară cu copiii ei. Cât de frumoasă e fiica sa!

Andreea Damian

Au fost anunţate nominalizările pentru Globurile de Aur 2023

Andreea Damian

Scrie un comentariu