Tabu
CULTURE

Carte: Daca într-o noapte de iarnă, un călător-¦




Åži într-adevăr, Daca într-o noapte de iarnă, un călător… este un roman experimental, scris la persoana … a doua. Adică tu, cititorul ești personajul principal și romanul ți se adresează ție, vorbește despre tine, te are pe tine în lumina reflectoarelor. Ați mai citit vreo carte scrisă la persoana a II-a? Eu nu. E singura și sentimentul e cel puțin bizar. E ca și când te-ai uita la niște înregistrări cu tine și ai urmări firul unor întâmplări de care nu îți aduci aminte. Sau ca și cum te-ai fi trezit din comă și cineva îți povestește viața ta.

 

Pentru că personajul principal al lui Italo Calvino este un cititor, care poate fi oricare dintre noi. Oricine poate începe o carte, care când ajunge cu ea acasă să constate că romanul nu e ăla pe care îl dorea, oricine poate avea probleme cu o carte care nu are tipărite decât paginile cu număr par sau impar, oricine poate depista o traducere nereușită și oricine își poate întâlni perechea datorită unei cărți. Dar nu oricine poate descâlci o carte în care se întâmplă toate astea și niciuna nu e dusă la bun sfârșit. Daca într-o noapte de iarnă, un călător… este o carte care îți poate părea urâtă, grea, de neînțeles, de necitit, enervantă și s-ar putea să te gândești să nu o mai termini. Însă, dacă totuși te vei încăpățâna să o duci la final, vei descoperi o scenă de amor incredibil de frumos comparată cu actul cititului, o înțelegere a sexului printr-o paralelă cu lectura. Åži dacă îți place și sexul și lectura, o să te declari satisfăcută ș încântată.

 

Am ales să vă recomand cartea lui Calvino pentru că este altceva. O carte bună, care dacă e gustată de cititor, are șansa să devină una din preferatele lui.

 

Mai multe recenzii pe tomatacuscufita.com

 

ARTICOLE SIMILARE

Sărbătoritul zilei

realitatea

Sudocrem are grijă de pielea bebelușului tău

realitatea

Cel mai uber chic ghid al Berlinului

realitatea

Sărbătoritul zilei de 2 februarie

realitatea

Coronavirusul din China pune capăt Carnavalului de la Veneția

Andreea Damian

Aportul lui Charles Dickens asupra medicinei prezentat într-o expoziție

realitatea

Scrie un comentariu