Tabu
LIFESTYLE

Castanele îţi dau un plus de energie!

Castana, fruct de iarnă mai ales, are o mare valoare calorică (200 cal/100 g), este foarte hrănitoare, având o compoziţie chimică asemănătoare cu a grâului. Conţine protide, glucide şi lipide, zinc, fier, cupru, calciu, fosfor, magneziu, vitaminele B1 B2, C (într-o proporţie asemănătoare cu a lămâiei). Este un aliment de rezistenţă, recomandat copiilor, bătrânilor, astenicilor, celor care depun eforturi mari, covalescenţilor şi persoanelor cu tulburări circulatorii (varice, hemoroizi). Castanele au rol antianemic, energetic, remineralizant, tonic muscular, nervos şi venos.

Iată câteva reţete după care te poţi ghida:

Castane prăjite

Castanele care se prăjesc trebuie crestate puţin cu cuţitul în aşa fel încât să se vadă miezul, dar să nu se rupă fructul în două. Se prăjesc în tigaie cu fundul mai gros, al foc iute, mişcând tot timpul tigaia, pentru ca fructele să se prăjească uniform. Cu un pahar de vin bun şi în compania unor prieteni apropiaţi castanele prăjite pot transforma o seară banală într-o amintire de neuitat.

Castane glasate

Se curăţă castanele de coaja exterioară şi apoi se opăresc şi se lasă 5 minute în apă fierbinte ca să se înmoaie pieliţa maronie care acoperă miezul. Se amestecă repede şi energic cu o lingură de lemn, ca să se desprindă pieliţa. Se scot castanele, se clătesc cu apă rece, se pun la fiert într-o altă apă curată.Se fierb timp de 30 de minute. Între timp se prepară un sirop din 3 căni de zahăr şi o cană de apă. Se ţine siropul la foc potrivit până se dizolvă tot zahărul, apoi se pune la foc iute. Se adaugă vanilie, esenţă de rom şi puţină scorţişoară. Când siropul s-a îngroşat pune puţină sare de lămâie sau zeamă de lămâie să nu se zaharisească. În acest sirop fierbinte se pun castanele fierte, bine scurse de apă. Se lasă pe foc 10-15 minute, apoi se poate servi.

Castane fierte 

Castanele se fierb 30-40 de minute şi apoi se scot. Din acestea, poţi prepara piure de castane. Se curăţă de coajă, apoi miezul se dă prin maşina de tocat. Se adaugă rom, vanilie şi miere. Piureul de castane poate fi servit cu frişcă sau se poate folosi ca garnitură, cremă pentru prăjituri şi torturi.

ARTICOLE SIMILARE

Când intră în vigoare garanția pentru ambalaje și cum se pot recupera banii

Andreea Damian

7 secrete ale pielii bronzate

realitatea

„Litoralul pentru toţi”, de la 1 septembrie. Cât va costa o noapte de cazare

Andreea Damian

Atrofierea creierului cauzeaza depresii

realitatea

Lipsa somnului dăunează grav greutății

realitatea

„Cu toţii sutem fotogenici“: proiectul care încearcă să dărâme un mit

Scrie un comentariu