Home > Lifestyle > Stiri > Ce vor românii de la școală?

Ce vor românii de la școală?

Reader’s Digest prezintă rezultatele sondajului exclusiv “Ce vor românii de la școală“? 1 octombrie 2009 – Sondajul realizat pentru numărul de octombrie al revistei Reader’s Digest, pe un eșantion reprezentativ pentru populația țării noastre, relevă că 87% dintre români consideră că desele schimbări din sistemul de învățământ dăunează copiilor, iar 82% sunt de părere că profesorii ar trebui plătiți în funcție de performanțe.

La două săptămâni de când aproape 3.200.000 de elevi și-au ocupat din nou locurile în băncile școlilor și liceelor, revista Reader’s Digest prezintă un sondaj exclusiv, care arată ce își doresc de fapt românii de la școală. Mai au ei încredere în educația pe care profesorii le-o dau copiilor? Le-ar plăcea ca uniforma să fie din nou obligatorie? Cred ca elevii au prea multe teme sau dimpotrivă? Răspunsul la aceste întrebări – și la multe altele – l-am aflat chestionând un eșantion reprezentativ de români, de diferite vârste și profesii, din regiuni diferite ale țării, în cadrul unui sondaj exclusiv, efectuat de revista Reader’s Digest prin intermediul IMAS. Rezultatele s-au dovedit a fi extrem de interesante.

Sondajul a relevat că, în pofida deselor critici aduse sistemului de învățământ, mai mult de jumătate dintre români (56%) nu și-a pierdut încrederea în educația primită de elevi în școlile românești. Mai puțin încrezători s-au dovedit a fi bucureștenii (77% dintre locuitorii Capitalei cred că elevii nu primesc o educație solidă în școlile românești) și locuitorii orașelor mari (61% nu au încredere în sistemul nostru de învățământ). De asemenea, majoritatea românilor (68%) consideră că starea clădirilor în care funcționează unitățile de învățământ și facilitățile din școli sunt la un nivel satisfăcător. Surprinzător, locuitorii din mediul rural, unde se spune că ar exista cele mai multe probleme, s-au declarat cei mai multumiți de condițiile în care învață copiii lor (74%). Totuși, 58 % dintre români sunt de părere că bacalaureatul și admiterea la liceu și facultate, așa cum sunt organizate în prezent, nu asigură o departajare mai bună a elevilor decât sistemul dinainte de 1989. Un punct important al sondajului, asupra căruia le-am cerut românilor să se pronunțe, a fost violența în școli. Răspunsul este îngrijorător: 64% dintre respondenți consideră că mulți elevi sunt agresați fizic sau verbal în școlile din România (de către alți colegi sau chiar de către profesori).

Alte aspecte relevate de sondaj: Dacă banii sau locația nu ar reprezenta o problemă, 51% dintre români și-ar trimite copilul la o școală particulară. 73 % consideră că educația sexuală în școli este necesară, iar 91 % sunt de părere că nu trebuie să renunțăm la orele de religie. 77 % își doresc obligativitatea purtării uniformei școlare, 51 % nu cred că elevii primesc prea multe teme pentru acasă și aproape 57 % consideră că tezele cu subiect unic sunt utile pentru buna funcționare a sistemului de învățământ. Nu este de neglijat niciun alt rezultat al sondajului, care ne îndreptățește să privim înainte cu optimism: 80% dintre români se declară mulțumiți de învățătorul și profesorii pe care copiii lor îi au sau i-au avut la școală. Sondajul a fost realizat de revista Reader’s Digest prin intermediul institutului de sondare a opiniei publice IMAS Marketing&Sondaje, pe un eșantion reprezentativ de 1248 persoane, din 99 de localități din România.

Respondenții au fost chestionați în luna august 2009 și au bifat “sunt de acord”, “nu sunt de acord” sau “nu știu” în dreptul a 14 afirmații referitoare la școala românească. Prezentarea pe larg a rezultatelor sondajului, precum și comentariile unor sociologi, părinți și profesori le gasiți în numărul din octombrie al revistei Reader’s Digest. Rezultatele complete ale sondajului, pe categorii de respondenți, pot fi vizualizate pe site-ul www.erd.ro.

Articole asemanatoare
Secrete bine păstrate de la Reader’s Digest

Comenteaza acest articol

Ce vor românii de la școală?

by realitatea   3 min
0