Home > Agenda > CRACIUNUL: cand se sarbatoreste?

CRACIUNUL: cand se sarbatoreste?

Exista o serie de controverse privind ziua in care trebuie sarbatorit Craciunul, cea mai importanta sarbatoare crestina…
Potrivit traditiei populare, Craciunul se sarbatoreste pe 25 decembrie pentru a celebra nasterea lui Iisus Hristos. Cu toate acestea, nu exista nicio consemnare in Biblie sau intr-o alta sursa istorica ce sugereaza ca Mantuitorul s-a nascut cu adevarat la aceasta data. Acest lucru ridica o importanta intrebare – de ce se sarbatoreste Craciunul pe 25 decembrie?, scrie Ancient-Origins.
De fapt, alegerea acestei date isi are radacinile in traditiile persane si pagane. Enciclopedia Catolica admite ca “nu exista nicio luna din an stabilita de autoritati pentru nasterea lui Iisus”.
Cu toate acestea, sunt mai multe motive care sugereaza ca Iisus cel mai probabil nu s-a nascut in decembrie.
Primul argument provine din Evanghelia dupa Luca 2:8, unde se precizeaza ca in momentul nasterii lui Iisus “in tinutul acela erau pastori care stateau pe camp si-si pazeau turma facand noaptea straja”.
Multi savanti sunt de acord ca acest fapt ar fi fost improbabil in luna decembrie, cand pastorii si-ar fi tinut turmele la adapost in timpul lunilor friguroase de iarna.
Al doilea argument pe care il gasim in Biblie este acela ca Iosif si Maria au calatorit la Betleem pentru a se inregistra cu ocazia recensamantului roman (Luca 2:1-4). Cu toate acestea, in acele vremuri asemenea proceduri nu au avut loc iarna, cand temperaturile scadeau frecvent sub limita inghetului, iar drumurile erau intr-o stare precara.
Sarbatori pagane
Asadar, cum pare improbabil ca Iisus sa se fi nascut pe 25 decembrie, se pune intrebarea logica de ce sarbatoarea Craciunului se tine la aceasta data. Raspunsul ne duce inapoi spre sarbatorile romane pagane ale solstitiului de iarna.
Doua sarbatori au avut loc, in special, in jurul datei de 25 decembrie – Saturnalia si nasterea zeului Soarelui, Mithra (conform Enciclopediei Catolice).
Saturnalia incepea pe 17 decembrie, iar mai tarziu ea s-a extins cu festivitati pana pe 25 decembrie.
Adeptii cultului lui Mithra, care a devenit popular printre militarii din Imperiul Roman in secolele I-IV d.Hr., se crede ca au sarbatorit nasterea sa pe 25 decembrie.
Fuziunea pagano-crestina
Dupa ce regele Constantin s-a convertit la crestinism in secolul al IV-lea d.Hr., a fost o adevarata provocare pentru el sa convinga un popor de pagani sa imbratiseze aceasta credinta.
Prin urmare, se poate sa se fi decis ca nasterea lui Iisus sa se sarbatoreasca intr-o data care avea deja o semnificatie sacra. Mai mult pe www.ziare.com


1 Response

  1. Pingback : CRACIUNUL: cand se sarbatoreste? | Femininne

Comenteaza acest articol

CRACIUNUL: cand se sarbatoreste?

by   1 min
1