Tabu
PEOPLESlider

Doliu în lumea teatrului: Draga Olteanu Matei a murit

Actriţa Draga Olteanu Matei a încetat din viaţă în această noapte, la Spitalul „Sf. Spiridon”, din Iaşi, unde fusese internată în urmă cu câteva zile, în stare foarte gravă. Avea 87 de ani.

Săptămâna trecută, Draga Olteanu Matei a ajuns pe mâna medicilor care au încercat să îi salveze viața, după ce a primit un diagnostic destul de grav – hemoragie digestivă. Deși starea actriței era stabilă, personalul medical era rezervat în a da prognosticuri în ceea ce privește evoluția sa pe termen lung. Marea Doamnă a scenei românești a fost intubată pentru ca doctorii să poată să o țină sub control.

Actrița a ajuns să cântărească 47 de kilograme, deși ne-a obișnuit în toți acești ani cu construcția sa robustă și impunătoare. „Da, este adevărat, a ajuns piele și os. Starea ei este stabilă, dar foarte gravă. Ținând cont de probleme cardiace ale dânsei, dar și de cele endocrine, numai o minune o mai poate salva.”, declarau zilele trecute surse medicale.

Draga Olteanu Matei – artista cu un har inegalabil

Născută pe 24 octombrie 1933 la Bucureşti, Draga Olteanu Matei era una dintre cele mai cunoscute actriţe de comedie autohtone. A avut o carieră artistică strălucită marcată de roluri memorabile, roluri interpretate în peste 90 de filme, 100 de producţii de televiziune şi 50 de piese de teatru, precum şi în numeroase producţii ale Teatrului Naţional Radiofonic.

Primul spectacol, care se numea „Prinţesa din pădurea adormită”, l-a pus în scenă la vârsta de 13 ani, în perioada în care era elevă la Liceul „Iulia Hasdeu” din Lugoj. A făcut parte apoi din echipele de amatori, fie ale şcolii, fie ale Casei Armatei, şi de obicei ea le conducea. În jurul vârstei de 17 ani s-a mutat la Braşov, unde a intrat într-o echipă de amatori, la Casa Centrală a Armatei.

În anul 1956 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”. În septembrie acelaşi an a debutat în teatru în piesa „Ziariștii” de Alexandru Mirodan. De-a lungul carierei sale a jucat în piese de teatru de succes: „Coana Chiriţa” după Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii (Coana Chirița – 1986 și Chirița la Iași – 1987), „Gaițele” de Kiriţescu (1977), „Căruța cu paie” de Mircea Ștefanescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Domnișoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, „Pisica în noaptea de Anul Nou” de D.R. Popescu, „Autorul e în sală” de Ion Băieşu etc. Pe scena Teatrului Național a mai jucat în piese precum „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, sau în „Crimă pentru pământ”, o dramatizare după romanul cu același nume al lui Dinu Săraru.

A avut o carieră plină de succes și în Televiziune unde a avut apariții memorabile în programele de varietăți și de Revelion. A făcut un cuplu inegalabil cu regretatul Amza Pellea jucând-o pe Veta, soția lui Nea Marin, în numeroase show-uri TV și în filmul artistic „Nea Mărin miliardar” (1979).

De asemena, mai recent, a fost protagonista serialelor TV Cuscrele (2005-2006) şi Narcisa Sălbatică (2010-2011). Alte filme, pentru marele ecran, în care a jucat sunt Haiducii (1966), Răzbunarea haiducilor (1968), Frații Jderi (1974), Toamna bobocilor (1975), Eu, tu, și… Ovidiu (1978), Acțiunea „Autobuzul” (1978), Buletin de București (1983), Rămășagul (1985), Căsătorie cu repetiție (1985), Ministerul comediei (1999) sau Faimosul Paparazzo (1999).

A avut numeroase roluri în Teatrul Naţional Radiofonic, cum sunt cele din „Hagi Tudose”, „Întâlnire cu Vasile Alecsandri”, „Milionarul”, „Momente şi schiţe”, „Muşcata din fereastră” sau „Visul unei nopţi de iarnă”.

Draga Olteanu Matei a primit de-a lungul carierei numeroase premii şi distincţii, printre care Premiul ACIN, pentru rolurile „Ilustrate cu flori de cîmp” și „Filip cel bun” (ambele realizate în 1974) – în anul 1975, sau Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc” – la 30 mai 2002.

De asemenea, a primit, în anul 2003, Premiul pentru Cea mai iubită actriță acordat de TVR și Prime Time World Broadcast, în anul 2004 – Premiul UNITER pentru întreaga activitate, în anul 2005 – Premiul de Excelență al Revistei VIP şi în 2010 – Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră.

Este Societară de onoare a Teatrului Naţional şi Cetăţean de onoare al municipiilor Bucureşti şi Piatra Neamţ.

A avut un mare regret

Draga Olteanu Matei era una dintre cele mai iubite actrițe de comedie din România. Puțini știu despre doamna teatrului românesc faptul că s-a retras la Piatra Neamț, în anul 2007, după ce soțul ei, doctorul Ion Matei, a ieșit la pensie. Tot acolo a rămas și după moartea acestuia, survenită în 2014.

Timp de 44 de ani, ea şi medicul Ion Matei au fost fericiţi unul lângă altul, iar de când soţul ei a murit, actriţa nu îşi mai găsea liniştea.

„Sunt supărată. Supărarea asta nu va trece niciodată. O să moară odată cu mine. Vă spun sincer că aş fi preferat să mor şi eu odată cu el. Dacă există o mare dragoste, cum am trăit eu, ţi se pare că nimic nu mai are rost. 44 de ani am fost foarte fericiţi. Nu a existat niciun secret al longevităţii. Există oameni deştepţi şi oameni tâmpiţi. Oamenii deştepţi se înţeleg bine între ei până la bătrâneţe, îşi descoperă unul altuia motive de admiraţie, lucrurile se încheagă în aşa manieră încât unul fără celălalt nu poate să facă nimic. Asta e dragostea profundă care începe din tinereţe cu atracţia fizică şi se continuă cu iubirea. Ajungi să îl iubeşti pe celălalt cu toată fiinţa ta, respiri odată cu el, plângi odată cu el, râzi odată cu el… Aşa a fost viaţa noastră”, a povestit, îndurerată, doamna teatrului românesc, pentru ziarulring.ro.

ARTICOLE SIMILARE

Mesajul postat de Naomi Hedman după ce Florin Ristei a confirmat despărțirea

Andreea Damian

Machiajul punk revine. Cum să-l porți în acest an

Andreea Damian

Quentin Tarantino, tată pentru prima dată la vârsta de 56 de ani

Andreea Damian

Destinul fabulos al lui Pierre Cardin, „ultimul împărat” al modei

Andreea Damian

De ce mi se pare o mare prostie faptul că Baby it’s cold outside este acuzat că ar promova violul

Dora Constantinovici

Cum să gestionezi anxietatea pe care o simți din cauza coronavirusului

Andreea Damian

Scrie un comentariu