Home > Agenda > “Dupa dealuri” si Mungiu = 2 Premii la Cannes! PALMARESUL festivalului

“Dupa dealuri” si Mungiu = 2 Premii la Cannes! PALMARESUL festivalului

Aflat din nou pe lista scurta de favoriti de la Cannes, dupa ce in 2007 a castigat Palme d’Or cu “432”, regizorul Cristian Mungiu a reusit un nou succes cu filmul “Dupa dealuri”, plecat de la cazul real al exorcizarii tragice de la Tanacu, prezentate in romanele nonfictionale ale Tatianei Niculescu-Bran.

Chiar daca, de aceasta data, Cristian Mungiu nu a mai primit Palme d’Or, el a fost distins cu Premiul pentru Scenariu, iar cele doua protagoniste ale filmului – Cosmina Stratan si Cristina Flutur- au fost desemnate castigatoare ex-aequo ale Premiului pentru cea mai buna Actrita in rol principal. Lui Cristian Mungiu i-a fost inmanat premiul de catre actrita Nastassia Kinski.

Cu Palme d’Or a fost laureat un alt favorit al criticii – filmul “Amour” al regizorului austriac Michael Hannecke, castigator si in 2009.

Primind premiul din mainile lui Nastassja Kinski, regizorul roman a tinut sa spuna, dupa ce a multumit juriului, ca “nu trebuie sa uitam ca filmul are in spate o poveste reala si durerea reala a unor oameni”.

Premiul de interpretare masculina i-a revenit lui Mads Mikkelsen pentru “The Hunt”/”Jagten” de Thomas Vinterberg, iar Premiul pentru regie lui Carlos Reygadas pentru “Post tenebras lux”.

Premiul Juriului a fost obtinut de “The Angel’s Share”, in regia lui Ken Loach.

“Beasts of the Southern Wild” de Benh Zeitlin a obtinut Premiul Camera d’Or iar “Sessiz-be deng”/”Silence” de L. Rezan Yesilbas (Turcia) la Palme d’Or pentru scurtmetraj.

Juriul Competitiei Oficiale a fost prezidat de Nanni Moretti si compus din: Hiam Abbas, Ewan McGregor, Jean-Paul Gaultier, Emmanuelle Devos, Alexander Payne, Andrea Arnold, Diane Kruger si Raoul Peck.

Criticul de film Iulia Blaga comenteaza astfel palmaresul pentru www.hotnews.ro:

“Juriul prezidat de un Nanni Moretti sobru (se zvonea ca nu prea il simpatizeaza pe Michael Haneke) a produs un palmares eclectic in care a dat un nou premiu abonatului Cannes-ului Ken Loach pentru “The Angel’s Share”, o timida incercare de comedie si un film absolut pasabil, dupa cum a decis sa dea al doilea premiu ca importanta din palmares, Marele Premiu, unei comedii sociale semnate de Matteo Garrone, “Reality”, care era cu mult sub precedentul film al acestuia, “Gomorra”, care a primit aceeasi distinctie in urma cu patru ani.

Mads Mikkelsen a fost premiat pentru interpretare masculina, dar filmul in care juca, “The Hunt”/”Jagten” e destul de conformist, juriul preferandu-l unui Jean-Louis Trintignant (“Amour”) sau Dennis Lavant (“Holy Motors”).

Aceste decizii bizare au facut ca in afara palmaresului sa ramana un film care ar fi meritat sa fie premiat, “V tumane”/”In the Fog” de Serghei Loznitsa, premiat ieri cu Premiul FIPRESCI. Pe de alta parte, desi a facut loc in palmares unor titluri indoielnice (care nici in competitie n-ar fi trebuit sa intre), juriul a premiat si un regizor original, pe mexicanul Carlos Reygadas, autorul lui “Post tenebras lux”, un poem filosofic de inspiratie autobiografica care face intr-adevar dovada unei voci noi.
Cat despre premierea lui “Dupa dealuri” cu premiul pentru scenariu, ea e putin ciudata in conditiile in care filmul se bazeaza pe un caz real, dar e la fel de adevarat ca cineastul roman a plecat de la moartea Irinei Cornici pentru a descoperi cat de multe teme reverbereaza de aici. Premiindu-le pe cele doua debutante in lungmetraj, Cristina Flutur si Cosmina Stratan, festivalul le aseaza sub picioare o trambulina extraordinara. Filmul lui Cristian Mungiu e singurul film din actuala Competitie Oficiala care primeste doua distinctii.”

Articole asemanatoare
catrinel menghia
Catrinel Menghia face furori la Cannes. Iată cele mai spectaculoase ținute!
John Travolta a dansat pe scenă lângă 50 Cent la Cannes
Naomi Campbell a anunțat că vrea să se retragă din modă
camila coelho
Cannes 2018. Camila Coelho, pe covorul roșu într-o rochie de 1,3 mil. $

Comenteaza acest articol

“Dupa dealuri” si Mungiu = 2 Premii la Cannes! PALMARESUL festivalului

by   2 min
0