Tabu
HEALTH

Efectele adverse în cazul persoanelor sănătoase care iau Ozempic, medicamentul pentru diabet, folosit și pentru slăbit

Medicamentul Ozempic care este folosit în tratarea diabetului de tip 2 și care în România este eliberat doar pe bază de rețetă și la indicația medicului, se poate cumpăra de pe siteuri, la liber.

Ozempic a devenit repede folosit și pentru slăbire.  Însă, pentru persoanele care nu au diabet acesta poate fi nociv. 

Trafic cu Ozempic

Angajaţii unei clinici private şi ai unei farmaciisunt acuzaţi că falsificau reţete prin care luau gratuit Ozempic şi îl vindeau pe piaţa neagră. Prejudiciul adus bugetului asigurărilor de sănătate depășește un milion de lei, spun surse din anchetă. În perioada ianuarie 2023 – ianuarie 2024, o femeie, în vârstă de 32 de ani, având calitatea de asistent medical și recepționeră în cadrul unei clinici medicale private, cu punct de lucru în Sectorul 1, ar fi falsificat rețete, prin introducerea unor date fictive în sistemul informatic, pentru a intra în posesia unor medicamente în mod gratuit și pentru a le vinde.

În urma falsificării rețetelor, medicamentele ar fi fost obținute în baza unei înțelegeri prealabile cu angajați ai unui lanț de farmacii, dar și cu sprijinul altor persoane, apropiați ai asistentei medicale în cauză. Ozempicul era vândut fie prin intermediul platformelor comerciale, fie prin cel al rețelelor de socializare.

Persoanele care slăbesc brusc ar putea avea probleme severe

Recent, Agenția pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite a primit mai multe plângeri de la pacienți din cauza efectelor adverse. În New Jersey, compania farmaceutică Novo Nordisk ce produce Ozempic a fost dată în judecată pentru că, pe prospect nu erau scrise mai multe efecte adverse, printre care: paralizie a stomacului, gastropareză și obstrucție gastro-intestinală.

„Ce fac ele de fapt: scad simptomele obezității, adică foamea, pofta sau dependența de mâncare în principiu la persoanele care au un exces foarte mare de grăsime.  Problema este că apar efecte adverse și la persoanele cu diabet și la persoanele fără diabet legat de greață, constipație, senzație de prea plin sau există niște efecte negative mai severe ca riscul de pancreatită. 

De asta, aceste medicamente nu trebuie luate după ureche și e nevoie ca oamenii care le încearcă să înțeleagă că ele nu slăbesc propriu zis, ele doar te ajută să ai o alimentație mai sănătoasă, ca apoi să poți să slăbești cu mișcare și cu o restricție calorică”, a declarat  dr. Amalia Arhire, medic endocrinolog și nutriționist, la Euronews.

„Ceea ce se întâmplă cu persoanele care au greutate normală dacă mănâncă puțin și nu mănâncă echilibrat, cu proteină îndeajunsă, pot să piardă destul de multă masă musculară și atunci e posibil să se malnutrească, adică să mănânce prost, de proastă calitate și să piardă mai mult mușchi, chiar și os și atunci să aibă probleme severe”, a menționat medicul.

De asemenea, dr. Amalia Arhire a avertizat că persoanele care au folosit Ozempic riscă să se îngrașe după întreruperea tratamentului.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Dieta Paleo, preferata de Megan Fox!

realitatea

De ce ne este mai greu să ne trezim când este frig?

Andreea Damian

De ce lumea devine din ce în ce mai alergică la alimente

realitatea

De ce femeile suferă mai des de migrene decât bărbații

Andreea Damian

Motivul pentru care se poartă acest piercing în ureche te va pune pe gânduri

Andreea Damian

Trei cești de cafea pe zi curăță arterele și previn apariția bolilor cardiace

Andreea Damian

Scrie un comentariu