Tabu
HEALTH Slider

Există o legătură între infecțiile din timpul sarcinii și autismul copilului, spun cercetătorii

autism

Adesea, anti-vacciniștii sunt convinși  – în mod eronat – că o viitoare mămică care se vaccinează în timpul sarcinii își expun copilul riscului de autism. Însă, un număr tot mai mare de cercetători cred că atunci când mama nu se vaccinează, copilul va fi mai vulnerabil.

Iar un studiu realizat pe 1,8 milioane de copii din Suedia arată că riscurile de autism și depresie sunt semnificativ mai mari dacă gravida a dezvoltat o infecție în timpul sarcinii, indiferent că vorbim despre o infecție banală sau una severă precum gripa sau pneumonia. Rezultatele se bazează pe faptul că infecțiile specifice, contractate în timpul sarcinii, pot afecta creierul copilului nenăscut, care se află în plin proces de dezvoltare.

Astfel crește riscul apariției tulburărilor psihice, inclusiv tulburare bipolară, schizofrenie, depresie și autism. Cu alte cuvinte, oamenii de știință nu se referă la un virus/bacterie specific/ă, ci la infecții în general, care pot să provoace aceste probleme, chiar și atunci când nu ajung la creierului copilului din uter. „Rezultatele indică faptul că protejarea și prevenirea infecțiilor în timpul sarcinii poate fi posibilă prin vaccinare, de exemplu vaccinarea antigripală”, spune Verena Sengpiel, expert în obstetrică și ginecologie la Universitatea din Gothenburg.

Studiul cercetătorilor suedezi s-a bazat pe datele medicale ale mamelor care au născut între 1973 și 2014 și care au fost spitalizate cu o infecție în timpul sarcinii. Apoi a urmărit evoluția sănătății mentale a micilor pacienți până când cei mai mari au împlinit vârsta de 41 de ani. Oamenii de știință au descoperit o legătură îngrijorătoare între sănătatea mentală a copilului și sistemul imunitar al mamei.

Deși nu s-a descoperit existența unui risc crescut de schizofrenie sau tulburare bipolară, autorii spun că atunci când o gravidă se internează în spital pentru a trata o infecție, copilul ei este predispus la autism și depresie mai târziu în viață. Astfel că, în rândul acestor copii, riscul de autism a fost de 79%, iar cel de depresie de 24%. Riscul la nivel individual pare să fie mic, dar efectele asupra populației sunt mari, mai spun experții.

Studiul a fost realizat doar prin metoda observației, deci nu se poate spune exact cum o infecție în timpul sarcinii ar avea impact asupra creierului copilului din uter. Sunt necesare mai multe cercetării pe această temă înainte de a spune cu certitudine ce se întâmplă. Între timp, cel mai bun lucru pe care o gravidă îl poate face e să aibă grijă să fie sănătoasă pe durata sarcinii și să urmeze cele mai bune sfaturi medicale.     

ARTICOLE SIMILARE

Festivalul de Film de la Cannes va onora anul acesta un actor acuzat de violență domestică

Andreea Damian

Mințite 60 de ani în legătură cu contraceptivele pentru că un bărbat a vrut să-i facă pe plac Papei

Dora Constantinovici

Concurs incheiat! Slabeste sanatos si cu placere!

realitatea

Maria Şarapova se simte singură în izolare. Și-a făcut public numărul de mobil personal

Andreea Damian

Cum arăta Anca Serea acum 18 ani când a născut primul copil

Tabu Tabu

Rusia eliberează 100 de balene ținute captive la presiunea lui Leonardo DiCaprio

Andreea Damian

Scrie un comentariu