Tabu
Image default
CULTURE LIFESTYLE Slider

Familia în 2050: pântece artificial și copii proiectați cu cât mai multe calități la alegere

Tehnologia și economia ar putea schimba radical înțelegerea noastră despre familie în anii următori – și tot ce acum ni se pare de neconceput să devină viața de zi cu zi.

În 2004, când anul 2020 părea foarte departe, s-a prezis că va fi „foarte greu” să vorbim despre o „familie tipică”. Se spunea pe atunci că de fapt „copiii care trăiesc cu ambii lor părinți biologici în aceeași gospodărie” vor fi în minoritate și toată lumea se minuna. Astăzi, acest lucru a devenit normalitate. S-a mai spus și că presiunile financiare asupra adulților tineri vor duce la șederea mai mult timp acasă, cu părinții. S-a înregistrat o creștere de 46,3% a numărului de adulți tineri care trpiesc cu părinții lor în cele două decenii până în 2019.

Tot în 2004 s-a spus că „Webcam-urile ar putea juca până în 2020 rolul pe care telefonul l-a făcut în secolul XX, o legătură vitală de comunicare pentru familiile care ar putea trăi la sute de kilometri distanță”. Cu siguranță familia s-a schimbat enorm în ultimele decenii, iar aceste tendințe continuă. Numărul de persoane care trăiesc singure este în creștere, la fel și numărul de femei care aleg să nu aibă copii. „O schimbare cheie în structura familiei din anii ’80 a fost creșterea copilului în coabitare”, spune Ann Berrington, profesor de demografie și statistici sociale la Universitatea din Southampton. „Proporția nașterilor care au loc în afara căsătoriei s-a dublat de la aproximativ un sfert în 1988 la puțin sub jumătate astăzi.“

Progresele tehnologice vor crea dezbateri etice din ce în ce mai mari. Așa-numiții „bebeluși la comandă” sunt deja o realitate, părinții pot fi deja capabili să selecteze embrioni pentru a depista afecțiunile și afecțiunile moștenite. Dar până în 2050, potențialii părinți ar putea plăti pentru a selecta nu numai pentru o sănătate bună, ci pentru trăsături precum inteligența, atractivitatea sau atletismul – bebelușii părinților bogați ar putea fi genetic superiori celor născuți din familii cu venituri mai mici.

Testarea genetică va deveni mai populară și va fi mai greu pentru părinți să păstreze secretul copiilor lor că au fost concepuți folosind ovule sau spermă donate. Însă genetica nu are importanță totală pentru conceptul de familie. Familia nu va mai fi neapărat legată de relația biologică – este ceva care s-a schimbat multîn ultima perioadă.

Vedem deja transplanturi de uter, dar până în 2050, s-ar putea să ne bazăm pe pântecele artificial pentru a crește bebelușii. „Acestea vor fi dezvoltate inițial pentru a ajuta, în măsura posibilului, bebelușii prematuri să crească altfel decât în uterul uman. Dar, în cele din urmă, este posibil să se folosească pântecele artificiale în loc de sarcină. Iar acest lucru ar putea elibera femeile pentru care sarcina – și taxa aferentă fizică și psihologică a acesteia, precum și lovitura financiară pe care o au atunci când renunță la carieră – sunt o concesie, mai degrabă decât o bucurie.

Avantajul moștenit va atrage privilegiul unor familii în detrimentul tuturor celorlalți. „Inegalitatea pe care o vedem în prezent între familii va continua să crească”, spune Jessica Calarco, profesor asociat de sociologie la Indiana University.

Familia din 2050 va fi supusă presiunilor externe însă panica morală cu privire la declinul rapid al familiei nucleare (heterosexuale) nu s-a dovedit justificată. „Ceea ce descoperim este că structura familiei este de fapt mai puțin importantă pentru copii decât calitatea relațiilor din cadrul familiilor”,  spune Susan Golombok, directorul Centrului de Cercetări Familiale de la Universitatea Cambridge. „Și, de asemenea, acceptarea socială a familiei lor în lumea largă. Familiile se schimbă și nu este neapărat un lucru rău pentru copii sau părinți.” (preluare)

ARTICOLE SIMILARE

Sunt eficiente injecțiile cu botox pentru tratarea migrenei cronice?

Andreea Damian

Gigi Căciuleanu – “Câș” prin lumea lui

realitatea

Diana Dumitrescu a aniversat doi ani de relație

Tabu Tabu

Lady Gaga şi Ariana Grande au lansat piesa „Rain on Me”, prima lor colaborare

Andreea Damian

Actrita Olimpia Melinte s-a ingrasat 10 kg in doua saptamani ca sa filmeze goala!

Asemanarea este izbitoare. Cum arată fiul lui Geo Costiniu!

1 comentariu

Adriana 2 January 2020 at 3:55

Apreciez sincer o carte veche de psihologie a unui domn numit …sper sa-i scriu corect numele…Betelheim , intitulata in traducere romaneasca “De vorba cu mamele”. MAMA ESTE CU MULT MAI MULT DECAT …UN PANTECE…ESTE PERSOANA A CAREI CONTRIBUTIE, DE LA CONCEPERE PANA LA MATURITATEA FIULUI/FIICEI ESTE DE NEINLOCUIT. DACA MAMA ARE GRIJA DE EA IN PERIOADA SARCINII, SI INTREAGA FAMILIE ESTE ANGAJATA AFECTIV IN CRESTEREA COPILULUI ORICE OBSTACOLE POT FII INVINSE SI POTENTIALUL DEZVOLTAT.
Omul modern a depasit limitele arogantei…nu poate crea nici macar o celula vie din material anorganic…dar se crede mai destept decat Bunul Dumnezeu.Omul vrea sa creeze…bebelusul perfect…..au mai fost altii care au zis ca vor sa creeze…rasa pura….dar au adus mari daune chiar natiei lor.
Pentru a evita bolile genetice , si incompatibilitatea genetica, partenerii, mama si tata isi pot face teste de compatibilitate inainte de casatorie.

Răspunde

Scrie un comentariu