Tabu
CULTUREWhat's hot

Goana după controversă

Ştim cu toţii că vedetele din România ar face absolut orice pentru atenţie. Prin “absolut orice” înţeleg literalmente “absolut orice”, pentru că în toate concursurile interactive şi live, oameni ale căror feţe ţi-s cunoscute de pe la televizor şi de prin tabloide freacă podele, mulg vaca şi se supun cu seninătate hachiţelor câte unui host pus în mod deliberat să-i umilească dincolo de infinit, spre plăcerea maimuţoiului din fotoliu care se bucură că “uite, mă, ce-i face lu’ prostu’ ăla”.

Cât timp umilirea în ultimul hal are ca obiect strict vedeta şi e centrată strict pe persoana vedetei, eu n-am absolut nici o problemă. În fond, de-aia ne-a dat Dumnezeu gâturi – să înghită fiecare cât crede că poate suporta. Dacă potenţialul lui X are ca unitate de măsură litrul, e minunat.

Grav e însă, şi urez amenzi CNA de să se mute posturile TV în curtea organului şi să se redenumească CNA 1, CNA 2 şi etc., sau, de ce nu, amenzi pe persoană fizică, atunci când, fie dintr-un scenariu înjghebat de urmaşii nelegitimi ai lui Hitler, fie pe bază de prostie personală, câte un prestator se găseşte să atragă ratingul spre persoana proprie sau spre postul TV aferent proferând discriminare, xenofobie, homofobie, rasism, etc. Trebuie să existe o limită a prostituţiei media. Iar limita asta e, după părerea mea, în punctul în care aberaţiile tale pot A) face rău altora şi B) asmuţi oligofrenii să propovăduiască la rândul lor o atitudine homofobă – xenofobă – etc. Pentru că retardatul nu se va opri nici o secundă să se întrebe: “Dar de ce să urăsc eu o fiinţă care n-are nici o treabă cu mine”. Va urî pentru că e cool. Va da în cap pentru că e o acţiune simplă, care nu necesită gândire.

Şi e cutremurător când te gândeşti că iniţiatorul o făcea strict pentru rating, adică pentru băgare în seamă. Nu putea atrage atenţia prin ceva inteligent, şi atunci, îndemna la ură din cerşetorie de atenţie.

Poate, dacă Puya şi-ar fi rezervat energiile pentru propriile acte artistice, în loc să îndemne în mod repetat, inclusiv la Romanian Music Awards, oamenii să măcelărească câinii fără stăpân, nu ar fi încălcat legea drepturilor de autor încă din noaptea de Revelion, unde prestaţia lui din Parcul IOR a folosit înregistrări ale unor artişti străini care nici nu visaseră că vor dueta vreodată cu Puya. (Dacă Freddie Mercury ar fi ştiut, ar fi folosit prezervativ în noaptea fatidică în care a luat SIDA, că n-ar fi vrut să rateze o asemenea onoare.)

Poate dacă Cheloo s-ar fi concentrat mai mult pe propria muzică, în loc să asmută publicul împotriva unui concurent gay, la Antena 1, ultimele albume Paraziţii n-ar fi sunat atât de redundant şi de boring, fără urmă de prospeţime şi de inovaţie. Pe bune, n-ai cum să rămâi ani în şir încremenit în proiect, decât dacă ai murit şi nu ţi-ai dat seama.

Poate dacă Radu Banciu s-ar fi concentrat mai mult pe calitatea propriilor poante decât pe propovăduirea urii faţă de basarabeni, “n general, Moldova este exact ca ţiganul român care stă cu mâna întinsă pe Champs-Élysées (…) Asta este Moldova. Un ţăran sau un ţigan, după cum vreţi, care n-a făcut altceva decât să cerşească pe lângă România de când îi ştim noi”, n-ar fi ajuns să recurgă la asemenea gesturi disperate de supt ratingul cu desfundătorul de chiuvete.

Miştoul pe bază de nume de familie, singurul mai prost decât umorul de almanah. Propunem şi noi o glumă în acelaşi registru: eşti icsulescu de dai în gropi. Ăhăhă.  

Atât Antena, cât şi B1 au plătit câte o amendă de 10.000 de lei, pentru perlele emise pe post. Nu mi se pare suficient. Eu, în aceste cazuri, n-aş amenda doar postul, aş amenda în paralel şi vedeta. Să-l usture pe om buzunarul, dacă nu-l ustură mintea şi sufletul, atunci când se mânjeşte la gură doar pentru ca nişte cocalari care zapează să se oprească pe postul respectiv şi să grohăie “Bine, băăă!” Câteva amenzi de genul ăsta, şi sigur ar începe lătrăii să-şi aleagă cuvintele. Pentru că ne place-place-place s-o ardem periculos, dar nu păgubos.

ARTICOLE SIMILARE

PANICA in familia Andreei Raicu! Au chemat de urgenta o AMBULANTA!

Cartea ta de weekend: Viața cu sora mea Madonna

realitatea

Best of… 2007

realitatea

Reţeta sucului cu care Mihaela Rădulescu se menţine în formă

Lista candidatilor la alegerile prezidentiale / MARI SURPRIZE: intra Melescanu, se pregatesc Oprescu si Crin Antonescu

realitatea

Nunta lui CONNECT-R / Album FOTO!

Scrie un comentariu