Home > Lifestyle > Stiri > Homofobia: un studiu de caz

Homofobia: un studiu de caz

Azi, 17 mai, este Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Homofobiei şi Transfobiei. Ce înseamnă homofobia? O ştim cu toţii. Este reacţia aceea de-a dreptul patologică, mult exagerată şi caracterizată printr-un exces de invective, pe care o vedem în comentariile de la subsol la orice ştire gay, de parcă autorii lor n-ar fi citit un simplu text, ci ar fi fost supuşi unui viol cu multiple perversiuni de către o armată de gay furioşi. Transfobia e cam acelaşi lucru, dar la adresa transexualităţii. Şi subliniez, de cele mai multe ori, atitudinea intens negativă nu este direcţionată împotriva unor subiecţi care să reprezinte vreun pericol real pentru cineva, ci, pur şi simplu, ţinteşte oameni care-şi văd liniştiţi de treburile lor şi n-au nici o vină pe lume, alta decât aceea de a fi fost creaţi diferiţi.

Petru Koruzsan are puţin peste 30 de ani, locuieşte într-o comună limitrofă a Clujului, are o familie normală şi un job stabil. Cu alte cuvinte, e o persoană căreia societatea nu are ce să-i  reproşeze. Şi totuşi, timp de câteva zile, a trăit o stare de teroare greu de descris. De cum ieşea pe stradă, lumea din comună începea să-l arate cu degetul şi să strige “Hoţule! Prindeţi hoţul!” De unde şi până unde?

Pasămite, jobul lui Petru este acela de artistă de travesti într-un bar de specialitate. Pe durata orelor de serviciu, crimele lui Petru sunt cântatul şi dansatul pe scenă, în ţinute de femeie. Petru este un membru al trupei Veveriţele Vesele. Pe scenă, Petru arată aşa:

Dacă slăninuţa ar fi o crimă, toată America ar fi la închisoare.

Problema a început pe 9 mai, când ştiriştii de la Antena 1 au avut de difuzat un material despre un preot care delapidase fondurile mănăstirii şi care, înainte de a alege calea cea dreaptă a smereniei, se travestise prin cluburi. Neavând material video, cu care să probeze afirmaţia, echipa de ştiri a Antenei a dat din umeri, a murmurat un “Dă-i naibii de poponari” printre dinţi şi a ilustrat ştirea cu popa cel pungaş, folosind filmări video cu prestaţia de pe scenă a lui Petru. În slow motion, să fie sigur că-l identifică toată lumea pe vinovatul fără vină.

În pofida telefoanelor şi a sesizărilor, ştirea, difuzată iniţial la 16.00, a fost reluată şi în ediţia de la ora 19.00 a Observatorului. Ca şi cum Antena ar fi avut de ilustrat un genocid şi, neavând alte poze, ar fi luat câteva de pe Facebook-ul tău, dragă cititorule, şi te-ar fi prezentat lumii drept criminalul odios care a ucis oameni nevinovaţi în chinuri.

Cum e posibil? Nu e doar dezinformare, superficialitate şi, la final, lipsă de profesionalism. E vorba, în primul rând, de homofobie şi transfobie. De atitudinea intens negativă care îi face pe anumiţi oameni să le aplice altora tratamente pe care raţiunea nu le-ar putea justifica. Cazul a fost supus atenţiei CNA, dar nici o sancţiune nu va putea şterge zilele dificile pe care le-a trăit Petru în această ultimă săptămână.

Haideţi în seara asta, de la ora 19.00, la cafeneaua Legere Live (Piaţa Rosetti, Nr. 5), să discutăm, deschis şi fără tabuuri, despre homofobie. Despre motive şi acţiuni. Despre ce-i declanşează pe unii oameni să lepede orice urmă de caracter în atitudinea lor faţă de alţii, cu scuza: “E gay / E femeie / E negru / E est-european / E rom”. E evident că societatea noastră are o problemă. Vă invit să găsim împreună soluţii.

Articole asemanatoare
Mihai Bendeac râde de o tentativă de viol într-o țară în care zilnic sunt violate 6 femei
Homosexualitatea – Natura, Optiune, Trend?
SEX BOMB! Mihai TRAISTARIU despre relatiile cu barbati
SOC! O mare vedeta recunoaste, in fine, ca este homosexual!

Loading...

Homofobia: un studiu de caz

by   2 min
1