Tabu
CULTURELIFESTYLESlider

Impactul schimbărilor climatice „se accelerează” chiar în timp ce liderii se adună pentru discuții

Semnele impactului încălzirii globale asupra planetei arată rău de tot, spune ultimul raport privind schimbările climatice, publicat înaintea discuțiilor-cheie ale ONU de la New York.

Datele, culese de Organizația Meteorologică Mondială (OMM), spun că perioada de cinci ani din 2014 până în 2019 este cea mai caldă perioadă înregistrată. Creșterea nivelului mării a fost accelerată semnificativ în această perioadă, deoarece emisiile de CO2 au atins noi valori maxime.

OMM spune că eforturile de reducere a carbonului trebuie intensificate imediat. Declarația climatică este o combinație a ultimelor rapoarte cu privire la cauzele și impactul crescând al nivelului de încălzire fără precedent observat în ultimii ani. Recunoscând că temperaturile globale au crescut cu 1,1 grade C din 1850, rapoartele notează că acestea au crescut cu 0,2C între 2011 și 2015. Această încălzire este rezultatul creșterii emisiilor de carbon, cantitatea de gaz care a intrat în atmosferă între 2015 și 2019 a crescut cu 20% în comparație cu ultimii cinci ani. Poate că cele mai îngrijorătoare date sunt cele care arată creșterea rapidă a nivelului mării. Rata medie de creștere din 1993 până în prezent era de 3,2 mm pe an. Cu toate acestea, din mai 2014 până în 2019, creșterea a fost înregistrată la 5 mm pe an. Perioada de 10 ani din 2007-2016 a înregistrat o medie de aproximativ 4mm pe an.

“Creșterea nivelului mării s-a accelerat și suntem preocupați de o scădere bruscă a straturilor de gheață din Antarctica și Groenlanda, ceea ce va duce la o creștere și mai mare în viitor”, a declarat secretarul general al OMM Petteri Taalas. “După cum am văzut anul acesta, efectele tragice s-au înregistrat deja în Bahamas și Mozambic, creșterea nivelului mării și furtunile tropicale intense au dus la catastrofe umanitare și economice.” Raportul subliniază, de asemenea, amenințările asupra oceanelor, peste 90% din excesul de căldură cauzat de schimbările climatice având legătură cu apa. Analiza OMM spune că anul 2018 a înregistrat cele mai mari valori ale căldurii în oceane.

Studiul subliniază faptul că oriunde te uiți pe planetă chiar acum, povestea este aceeași: încălzirea globală provocată de om afectează amploarea și intensitatea evenimentelor meteorologice extreme, cum ar fi seceta majoră și incendiile uriașe. „Schimbările climatice din cauza noastră se accelerează și o fac într-un fel foarte periculos”, a spus prof. Brian Hoskins, președintele Institutului Grantham, Imperial College London și profesor de meteorologie, Universitatea din Reading. „Ar trebui să ascultăm strigătele puternice care vin de la școlari. Există o situație de urgență – una pentru acțiuni care să ducă atât la ​​reducerea rapidă a emisiilor noastre de gaze cu efect de seră spre zero, cât și în adaptarea la schimbările inevitabile ale climei”.

Raportul OMM este menit să informeze azi summitul special al ONU cu privire la schimbările climatice. O serie de lideri politici vor participa la evenimentul de o zi de la New York care este conceput să fie despre acțiune imediată, potrivit secretarului general al ONU, António Guterres. “Le-am spus liderilor să nu vină cu discursuri fanteziste, ci cu angajamente concrete”, a spus el înainte de întâlnire. “Oamenii își doresc soluții, angajamente și acțiuni. Aștept să existe un anunț și dezvăluirea unui număr de planuri semnificative privind reducerea dramatică a emisiilor în următorul deceniu și atingerea neutralității carbonului până în 2050”.

ARTICOLE SIMILARE

Un copil moare de pneumonie la fiecare 39 de secunde

Andreea Damian

Ce s-a ales de toată averea lui Alexandru Arșinel. Decizia luată de fiul cel mare

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei

realitatea

Sărbătoritul zilei

realitatea

BREAKING NEWS Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit

Andreea Damian

Fotografia inedită, în formulă de 5, aleasă de Kate şi William pentru felicitarea de Crăciun

Andreea Damian

Scrie un comentariu