Tabu
Image default
CULTURE Slider

Într-un București sufocat de noxe, cetățenii își cer „Dreptul la aer”

Comunitatea Declic a lansat o petiție online prin care solicită Primăriei Generale a Bucureștiului să revoce Planul Integrat de Calitate a Aerului 2018 – 2022. „Planul cuprinde măsuri nerealiste și nepotrivite, unele dintre ele contribuind chiar la creşterea poluării”, spun inițiatorii petiției.

Peste 4.000 de persoane au semnat deja petiția „Dreptul la aer” în care cer Primăriei să ia măsuri eficiente prin care să reducă nivelul poluării aerului din Capitală. „Dreptul la un mediu sănătos este un drept constituțional iar viața și sănătatea copiilor noștri și a familiilor noastre nu sunt negociabile!”, susțin inițiatorii demersului.

Societatea civilă trebuie să pună presiune pe primărie, pentru că „traficul rutier din Capitală, în special diesel, este principala sursă de poluare cu particulele fine (PM10 și PM2.5) care pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii”.

„Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer și, în consecință, mai mulți poluanți. Ei sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mult mai sensibil. De altfel, expunerea pe termen lung la o concentrație chiar scăzută de astfel de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură”, mai scrie pe site-ul comunității care a lansat petiția.

Pentru prima oară în Bucureşti, prin campania DREPTUL LA AER, locuitorii sunt invitaţi să colaboreze pentru a solicita împreună Primăriei Capitalei să adopte măsuri eficiente care să reducă poluarea în cel mai scurt timp cu putință, conform dispoziţiilor legale. Următorul pas pe care cetăţenii îl pot face este acela de a se adresa Justiţiei.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Stări

realitatea

Sărbătoritul zilei

realitatea

Ce costum de baie să alegi pentru a-ți subția coapsele și a-ți alungi picioarele

Andreea Damian

Trucuri de la prințesa Diana pe care le folosesc multe vedete din zilele noastre

Andreea Damian

Ioana Năstase, detalii șocante despre bătaia încasată: „Nu ştiam dacă mai ies vie!”

Andreea Damian

Paris aduce un omagiu prințesei Diana: o piaţă va purta numele ei

Andreea Damian

Scrie un comentariu