Tabu
FASHION

Jurnalul unei fashioniste: Muzele modei intra sub girul guvernamental. De la Yohji Yamamoto la Dilek Hanif

Vin vremuri grele pentru high fashion. Gigantii Yohji Yamamoto si Christian Lacroix, in situatia economica aspra in care se scalda, au apelat la suportul autoritatilor din Tokyo sau Paris pentru salvarea caselor de moda si gasirea unor finantatori.

Si suportul guvernamental nu este doar de ordin financiar, ci si imagologic sau de alta natura. Pentru sustinerea celor spuse, in acest sezon Stella McCartney si Hill & Von Basedow, singura casa britanica de couture, au primit sprijin din partea ambasadorului Marii Britanii in Franta, Sir Peter John Westmacott. Prezentarile colectiilor au fost facute in cadrul unor receptii cochete, date chiar la resedinta acestuia din Paris. Mi-a placut in mod deosebit invitatia de la Hill & Von Basedow, in care, pentru mai multa persuasiune, ti se cerea cu gentilete prezenta in numele ambasadorului si nu al casei de moda. Touchè!

Pe catwalk-ul parizian, din ce in ce mai vizibila devine si moda din Istanbul. Nu oricum, ci mai mult strategic. Dilek Hanif, designer renumit in Turcia, nu este la prima prezentare in Paris. Defilarea Haute Couture Vara 2010  a avut loc la al doilea etaj al hotelului Crillon, iar primirea a fost una demna de reputatia ospitalitatii turcesti. A cam lipsit baclavaua mea preferata, fiind inlocuita cu sampanie si alte chestii frantuzite, dar nici sa nu exagerez cu pretentiile.

Dilek Hanif a fost in acest an sustinuta de Ministerul Culturii si al Turismului, prin programul “Saison de la Turquie en France”, eveniment ce si-a propus sa promoveze Turcia cu aproximativ 400 de activitati culturale si artistice in majoritatea oraselor din Franta. Din iulie, anul trecut, intreg Parisul este continuu invadat de afise care invita audienta ba la Grand Palais, ba la Louvre, peste tot.  La expozitii, galerii, dezbateri. N-au fost ignorate nici emisiunile TV, in care invitati si gazde, care mai de care cu opinii si sugestii colosale, despicau firul in patru pe tema acceptarii sau nu a Turciei in UE.

Mi-as dori sa aud ca si Guvernul Romaniei se implica in proiecte de asemena anvergura. Ceea ce au inteles prietenii nostri de la Bosfor e ca moda este un tip de arta moderna, ce suscita interesul sau poate chiar dependenta publicului din toata lumea. Si investitia in arta, prin sustinerea designerilor proprii, contribuie inclusiv la creionarea unei imagini nationale favorabile. Poate dac-ar fi existat si la noi putin mai mult interes, haina “de leopard” si ciorapii plasa n-ar mai fi defilat atat de nonsalant pe podiumul stradal. Salvati Rosia Montana si leoparzii, ca ne-am saturat de atatea abuzuri!

 

ARTICOLE SIMILARE

Iată cele 5 tendințe de modă de adoptat în această primăvară!

Andreea Damian

Vivienne Westwood adoră auriul!

Personajele din „And just like that…” sunt din nou o sursă de inspirație de modă

Andreea Damian

Street style: cum să rămâi elegantă atunci când plouă?

Tabu Tabu

Colecția La Perla pentru Valentine-™s Day 2009

realitatea

Lara Stone da in judecata Playboy Franta

realitatea

Scrie un comentariu