Tabu
BEAUTY

Laptele rece calmează arsurile solare

Vara pândește la orizont și soarele ne dezmiardă cu raze din ce în ce mai periculoase pentru sănătatea pielii. Vremea călduroasă te îndeamnă să-ți prelungești ieșirile în aer liber, însă a te bucura de soare fără protecția solară potrivită poate cauza arsuri solare pielii, precum și daune pe termen lung. Când apar arsurile solare, important este să știi ce măsuri trebuie să iei și care sunt metodele cele mai bune de reparare a pielii afectate.

Uneori, în ciuda eforturilor, apar arsuri de soare. După ce pielea își schimbă culoarea în roz/roșu, arsura va continua să se dezvolte pe parcursul a 12, până la 24 de ore. Protejează imediat pielea de radiațiile solare, alege să stai la umbră sau în casă. De îndată ce observi că pielea începe să capete culoare roz sau se simte fierbinte la atingere, e timpul să te retragi departe de razele dăunătoare UVA și UVB. Pielea rozalie este un indiciu clar că deja au loc efecte negative cauzate de radiații și sunt pe cale de a deveni mai accentuate, așa că e bine să ai grijă!

Răcește pielea cât de repede posibil. Răcirea pielii disipă căldura ce se acumulează în straturile inferioare ale pielii. Această măsură contribuie la reducerea inflamației ce duce la acel aspect amuzant de rac. Utilizează comprese reci și umede sau pungi de gheață învelite într-un prosop, aplicând în mod repetat pentru cel puțin o oră sau mai mult, în funcție de gravitatea arsurii. Nu pune gheață direct pe piele. Dacă este prea rece, gheața poate înrăutăți situația. Compresele cu lapte rece fac minuni în calmarea arsurilor solare. Laptele rece ajută la calmarea inflamației dureroase prin micșorarea celulelor afectate. Laptele conține vitaminele A și D care accelerează vindecare, dar și acid lactic, care cicatrizează locul inflamat. Unii dermatologi recomandă și iaurtul rece, sugerând că enzimele repară pielea afectată de arsurile solare.

De asemenea, aplică gel pur de aloe vera sau o cremă hidratantă ușoară similară, cu ingrediente reparatoare. Nu acoperi arsurile solare cu unturi vegetale și uleiuri grase (sau mai rău, cu unt alimentar). Aceste texturi nu fac decât să mențină căldura pe suprafața pielii și să extindă arsura, cauzând mai multe daune. Evită să faci baie și nu sta prea mult la duș, apa în exces inhibă procesul de vindecare al pielii. Și nu face abuz de creme hidratante foarte parfumate, care pot de asemenea interfera cu vindecarea.

Arsura solară poate părea inofensivă, însă este de fapt o arsura cauzată de radiații, suferită în urma penetrării pielii de către razele UVB. Razele UVB afectează ADN-ul celulelor pielii, făcându-le să aibă parte de mutații și să se autodistrugă la propriu. Aceasta declanșează eliberarea substanțelor inflamatorii în piele, numite cytokine, care duc la înroșire, umflare, strângere și durere a pielii, efecte ce le cunoaștem sub numele de arsuri solare.

Sunt mulți factori care contribuie la apariția unei arsuri solare, incluzând aici locația (este mult mai ușor să vă ardeți de la soare în Australia sau Arizona decât în Canada sau Rusia), tipul protecției solare folosite, cât de mult aplicați din aceasta, cât de des aplicați și reaplicați, perioada zilei și chiar anumite medicamente administrate. Cu cât știi mai multe despre factorii declanșatori, cu atât vei înțelege mai bine și vei putea evita arsurile solare.

Cum să evitați arsurile solare?

  • Verificați întotdeauna data de expirare a produselor de protecție solară
  • Reaplicați crema pentru protecție solară la fiecare 2 ore
  • Evitați soarele în orele de vârf (de obicei între 10.00 – 14.00)
  • Purtați haine protectoare, pălării și ochelari de soare
  • Stați la umbră ori de câte ori aveți ocazia

Fotosensibilitatea

Sensibilitatea la soare înseamnă că pielea este sensibilă la expunerea la soare, efect posibil cauzat de medicamente sau produse de îngrijire. Fotosensiblitatea înseammnă că pielea este predispusă la arsuri solare, așa că este extrem de important să aplici protecție solară. Pentru a te proteja, este necesar să te uiți pe prospectul medicamentelor folosite sau după atenționări pe produsele de îngrijire. Iată câteva ingrediente care pot provoca fotosenbilitate:

  • extract St. John
  • AHA: acid glicolic și lactic
  • BHA: acid salicilic
  • benzoyl peroxide
  • ingrediente parfumate
  • ulei de citrice, precum cel de lămâie, lime, grepfruit, bergamotă
  • ulei de lavandă
  • ulei de rozmarin
  • lemn de santal
  • plante precum pătrunjel, morcov, mărar, anason, chimen dulce sau centella asiatică.

 

ARTICOLE SIMILARE

The Body Shop, Durex și MTV pentru sex protejat

realitatea

WOW! Chiar exista crema intens hidratanta care nu lasa o senzatie grasa pe piele!

realitatea

Primul magazin on-line romanesc de produse de infrumusetare si de ingrijire de lux

realitatea

5 ritualuri de îngrijire iarna

Andreea Damian

FETITA lui BRENCIU ii seamana leit! FOTO!

Freida Pinto și Evangeline Lilly pentru L’Oreal

realitatea

Scrie un comentariu